Vlaams-Brabant produceert het minst groene energie

©BELGAIMAGE

Vlaams-Brabant produceert het minst zonne- en windenergie per inwoner. Dat blijkt uit een nieuw instrument waarbij iedereen de hernieuwbare energie in zijn eigen gemeente kan opvolgen.

Wanneer zet je best je was- of droogmachine aan? Op welk uur van de dag wordt in Vlaanderen het meeste zonne-energie geproduceerd? In welke maand produceert Vlaanderen het meest hernieuwbare energie? Voor al die vragen kunnen Vlamingen vanaf nu terecht bij de Stroomvoorspeller, een website die het Vlaams Energieagentschap en het technologiebedrijf 3E samen ontwikkelden. Iedereen kan zo uur per uur volgen hoeveel energie de zonnepanelen en windmolens in Vlaanderen produceren en wanneer het dus het voordeligst is elektriciteit te gebruiken.

©Mediafin

‘De stroomvoorspeller laat consumenten toe te kijken op welk uur van de dag ze het best hun wasmachine of vaatwasmachine aanzetten of hun elektrische fiets, scooter en auto of batterij opladen’, aldus Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD).

Die gegevens zijn zelfs beschikbaar per gemeente. In Gent werd in de eerste tien maanden van dit jaar bijvoorbeeld het meest zonne- en windenergie geproduceerd. Per inwoner produceert de Oost-Vlaamse gemeente Beveren het meest hernieuwbare energie. Een groot deel van de Antwerpse haven - inclusief heel wat windturbines - ligt op het grondgebied van Beveren.

Vlaams-Brabant heeft minder potentieel voor windmolens dan andere provincies. Die hebben minder last van de veiligheidsbeperking voor luchthavens.
maarten lenaerts
vito-expert

De gemeente die het minst hernieuwbare energie per inwoner produceert, is Kraainem, dat in de Rand rond Brussel ligt. VlaamsBrabant produceert een pak minder groene energie dan andere provincies. In de grote meerderheid van de gemeenten rond Brussel staan geen windturbines. Ook rond Antwerpen en aan de kust wordt minder hernieuwbare energie opgewekt. De beste leerling van de klas is Limburg.

Luchthavens

Het is natuurlijk minder evident windturbines te bouwen in gemeenten met weinig open ruimte en veel verstedelijking. Ook de luchthaven van Zaventem speelt een rol. In een straal van 20 kilometer rond de luchthaven mogen geen windmolens worden geplaatst. Hetzelfde geldt voor de militaire luchthaven in Melsbroek, eveneens in Vlaams-Brabant.

Er zijn 14 Vlaamse gemeenten waar door die ‘negatieve ruimtelijke randvoorwaarden’ nooit windturbines mogen worden gebouwd, luidt het bij het departement Omgeving.

‘De radarzones bij de luchthavens leiden ertoe dat Vlaams-Brabant minder potentieel voor windmolens heeft dan andere provincies, waar de veiligheidsbeperking voor luchthavens minder aanwezig is’, zegt Maarten Lenaerts van VITO, de Vlaams Instelling voor Technologisch Onderzoek.

De ‘slechte’ score van Vlaams-Brabant is niet problematisch. Vlaanderen stelt geen normen die per provincie of gemeente moeten worden gehaald. Toch rekent de overheid op een min of meer billijke spreiding van de productie van hernieuwbare energie over het hele grondgebied, luidt het bij het Vlaams Energieagentschap.

Bekijk de productie van hernieuwbare energie in uw gemeente op www.stroomvoorspeller.be

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud