Vlaams dashboard brengt lokale corona-uitbraken in kaart

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke. ©Photo News

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) lanceert op 1 augustus een dashboard met gegevens over corona-uitbraken op wijkniveau. Het moet de burgemeesters helpen, want die varen nu nog grotendeels blind.

Nu de burgemeesters in de frontlinie worden gestuurd in de strijd tegen lokale corona-uitbraken wordt koortsachtig gewerkt aan de juiste ondersteuning. Vlaanderen zette al een draaiboek online waarop burgemeesters kunnen terugvallen als lokaal moet worden opgetreden. Volgende week volgt een dashboard, dat burgemeesters zullen kunnen raadplegen om te zien waar er lokale brandhaarden zijn. Dat dashboard zal worden gevoed met cijfers van Sciensano, laat Beke weten.

Blind varen

Burgemeesters varen nu nog grotendeels blind, want ze hebben geen officiële gegevens over de besmettingen op wijkniveau. Het is behelpen met gegevens die verzameld worden in de zestig eerstelijnszones, waarin alle zorgverstrekkers uit de eerste lijn - artsen, verpleegkundigen, thuisverplegers - samenwerken. Die eerstelijnszones organiseren ook vaak de triagepunten voor Covid-19-patiënten.

Dat de burgemeesters aan zet komen, houdt wel meteen het gevaar van een opbod in, waarbij de ene gemeente nog straffer uit de hoek wil komen dan de andere. Nadat burgemeester Bart De Wever (N-VA) in Antwerpen nieuwe maatregelen had aangekondigd, zijn verschillende andere gemeenten en steden gevolgd met verregaande maatregelen, zoals het verplicht dragen van mondmaskers in heel de binnenstad of de bebouwde kom, zoals in Gent en Deinze is beslist.

In de provincie Antwerpen riep gouverneur Cathy Berx al op dat alle gemeenten dezelfde maatregelen zouden nemen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud