'Vlaams energiebedrijf is een grap'

Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten verdedigt het Vlaamse energiebedrijf. (Foto: Photo News) ©Photo News

Het Vlaams Energiebedrijf (VEB) heeft een ontwerp van business plan en van beheersovereenkomst klaar. Dat heeft Vlaams minister van Innovatie Ingrid Lieten donderdag geantwoord op een vraag van Hermes Sanctorum (Groen). Sanctorum vindt dat de operationalisering van het VEB veel te lang duurt en noemt het nieuwe overheidsbedrijf ronduit 'een grap'.

Het Vlaams Energiebedrijf blijft voor discussie zorgen. Dat de ambities sinds 2009 zijn bijgesteld, is niet nieuw. In plaats van een 'concurrent van Electrabel' heeft het nieuwe overheidsbedrijf vooral de taak gekregen om de energie-efficiëntie in overheidsgebouwen te verbeteren en om investeringen in groene energie te bundelen. Het is daarnaast ook geen geheim dat de opstart van het VEB wat voeten in de aarde heeft.

Bij Groen-parlementslid Sanctorum is het geduld op. Hij wilde weten waarom de operationalisering van het VEB zo lang duurt. Volgens minister Lieten zit de timing echter 'op spoor'. 'Er is goed doorgewerkt en eind 2012 heeft de raad van bestuur een ontwerp van business plan voor de periode 2013-2017 afgerond. Dat wordt nu verder besproken met de Vlaamse regering', stelde Lieten. Over de inhoud van het plan zei de minister niets, wel dat het opletten is dat het VEB de wet op de overheidsopdrachten respecteert. 

Oppositie

Sanctorum nam geen genoegen met het antwoord van de minister. 'Weet u hoe ze het VEB onder energie-experts noemen? Het VEB'ke. Het paradepaardje van de regering wordt lachend het VEB'ke genoemd', aldus Sanctorum.

Collega's uit de meerderheid riepen oppositielid Sanctorum op om nog wat geduld te hebben. 'Voor het VEB wordt 2013 het moment van de waarheid. Het VEB'ke moet nu snel het VEB worden. Ik stel voor dat we eind 2013, wanneer de eerste projecten er zullen zijn, een evaluatie maken. Het is nog te vroeg om nu te schieten', zei CD&V'er Robrecht Bothuyne.

Sanctorum reageerde scherp: 'Er wordt gezegd dat 2013 het jaar van de waarheid wordt voor het VEB. Maar dat zei men in 2012 ook al en misschien in 2011 ook al. Ik denk dat we al blij zullen mogen zijn als er aan het einde van deze legislatuur 1 dak van een overheidsbedrijf geïsoleerd is geraakt via het VEB. Kortom, het grote paradepaardje van deze regering rond energie is een grap geworden'.

Ook Open Vld is niet mals voor het project van de Vlaamse regering. ‘Als het VEB een privébedrijf zou zijn, was het al lang failliet’, zei Vlaams parlementslid Irina De Knop. 'Meer dan een jaar na zijn oprichting is het nog steeds niet duidelijk wat het VEB moet gaan doen. En dat ondanks een toelage van € 250 miljoen'.

'Ik heb nog geen enkel concreet project te horen gekregen waarin de creatie van deze peperdure instelling een meerwaarde betekent' voegde De Knop er aan toe. 'De vage opdrachten die door minister Lieten naar voor zijn geschoven, zoals energiebesparingen in overheidsgebouwen, kunnen perfect uitgevoerd worden door bestaande overheidsinstellingen als het Vlaams Energieagentschap en de Participatiemaatschappij Vlaanderen.' 

Politieke benoeming

Sanctorum en LDD-fractieleider Lode Vereeck stelden zich ook vragen bij de samenstelling van de raad van bestuur en bij de figuur van voorzitter Andries Gryffroy. 'Die man heeft een uitgesproken N-VA-profiel en heeft verschillende functies binnen die partij. Ik stel me vragen bij die persoon als voorzitter van VEB. Blijkbaar is de N-VA toch niet vies van politieke benoemingen', aldus Sanctorum.

Die opmerking schoot bij zowel Liesbeth Homans (N-VA) als bij minister Lieten in het verkeerde keelgat. 'Ik neem aanstoot aan die opmerking. Wil u zeggen dat iemand die een bepaalde politieke overtuiging heeft, per definitie onbekwaam is om een functie bij een overheidsbedrijf uit te oefenen? Laten we die man beoordelen op zijn prestaties en niet op zijn politieke overtuiging', aldus Lieten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud