Advertentie
Advertentie

Vlaams Energiebedrijf probeert doorstart te maken

CEO van het Vlaams EnergieBedrijf Andries Gryffroy ©Dieter Telemans

Het Vlaams EnergieBedrijf (VEB) probeert een doorstart te maken als een groothandelaar die de Vlaamse overheid besparingen op haar energiefactuur moet opleveren. De oppositie blijft er bij dat de beste besparing een afschaffing van het VEB zelf is.

Het gecontesteerde Vlaams EnergieBedrijf lijkt een poging te ondernemen om zijn nut te bewijzen. Al van bij het ontstaan twijfelde men aan de noodzaak van een staatsenergiebedrijf. 'We hadden het Vlaams EnergieBedrijf ook kunnen integreren in een bestaand agentschap', zei Vlaams minister van Energie Freya Van den Bossche daarover in een interview met de Tijd.

De huidige Vlaamse overheid (CD&V, N-VA en sp.a) richtte het Vlaams EnergieBedrijf begin 2012 op. De bedoeling ervan was energiebesparing en rationeel energieverbruik te stimuleren en milieuvriendelijke en/of decentrale energieproductie en -levering te bevorderen. 'Het drama van hetVlaams Energiebedrijf is dat het tijdens de campagne door de N-VA als een concurrent van Electrabel is voorgesteld. Dat is het blijven parten spelen, want zoiets is niet haalbaar met een kapitaal van 200 miljoen euro', aldus Van den Bossche.

Aankoopcentrale

Vanaf 1 januari 2015 kunnen overheidsinstanties namelijk bij het Vlaams EnergieBedrijf terecht om stroom en aardgas te kopen. Het bedrijf heeft daartoe een leveringsvergunning gekregen van de Vlaamse energieregulator Vreg. Dat en enkele andere initiatieven moeten op termijn zorgen voor een besparing op de energiefactuur van de overheid van vijftien tot twintig procent. Die rekening bedraagt nu 300 miljoen euro.

Voortaan kan het staatsbedrijf VEB dus actief zijn als aankoopcentrale. 'We gaan op de kortetermijnmarkt stroom aankopen en die vervolgens leveren aan de Vlaamse overheid. Dat zal enerzijds een besparing opleveren en anderzijds moeten de instanties zich dan niet meer met ingewikkelde aanbestedingen bezighouden', aldus VEB-voorzitter Andries Gryffroy in De Morgen. Aardgas zal op de Nederlandse kortetermijnmarkt gekocht worden.

In eerste instantie kunnen volgens Gryffroy 35.000 leveringspunten door het VEB worden bevoorraad. Dat komt overeen met een jaarlijkse omzet van 300 miljoen euro. Het bedrag kan nog verdubbelen als het VEB ook aan de gemeentelijke overheden gaat leveren.

'Besparen op het VEB zélf'

Vlaams parlementslid Lode Vereeck (OpenVld) blijft onverzettelijk. 'De besparingen die het VEB op de aankoop van energie wil realiseren, hadden perfect door bestaande Vlaamse instellingen kunnen gebeuren. De enige nuttige besparing is een besparing op het VEB zelf', zegt hij.

Ook Vlaams-parlementslid Hermes Sanctorum (Groen) heeft zijn bedenkingen bij de nieuwe functie van het VEB. Het bedrijf kan bij het aankopen van energie op de kortetermijnmarkt volgens hem geen duurzaamheidscriteria hanteren. 'Als je op de kortetermijnmarkt aankoopt, heb je de ene dag zeventig procent groene energie en de andere dag honderd procent grijze energie. Daardoor gaat het VEB voorbij aan één van zijn eigen hoofddoelstellingen, het verduurzamen van de energieproductie', aldus Sanctorum.

In DM: Vlaams Energiebedrijf zou energie duurzamer moeten maken,mr kondigt aan energie te kopen voor overheid zonder duurzaamheidscriteria.— Hermes Sanctorum (@hermessanctorum) 9 mei 2014

Daarnaast heeft de Groen-politicus ook problemen met het moment waarop Gryffroy, die op plaats drie van de Oost-Vlaamse N-VA-lijst voor het Vlaams Parlement staat, deze nieuwe VEB-taak bekend maakt. 'Gyffroy gebruikt het VEB in zijn persoonlijke campagne. Dat getuigt van weinig deontologie', oordeelt Sanctorum.

Ook deontologisch niet correct dat voorzitter Raad v Bestuur (kandidaat N-VA) het Vl. Energiebedrijf gebruikt in persoonlijke campagne— Hermes Sanctorum (@hermessanctorum) 9 mei 2014

Electrabel

Gryffroy stond eind 2013 nog even onder vuur toen hij door de Raad van Bestuur van het VEB werd teruggefloten. Hij had aan de Tijd gezegd dat het Vlaams EnergieBedrijf geïnteresseerd was om een minderheidsbelang in de Vlaamse activa van Electrawinds te verwerven. Dat bleek nadien onwaar. 'Het optreden van het Vlaams Energiebedrijf in het dossier-Electrawinds zou de positie van de Vlaamse investeringsmaatschappij PMV en de Gewestelijke investeringsmaatschappij voor Vlaanderen (Gimv) ondermijnen', zei Vlaams parlementslid Robrecht Bothuyne (CD&V) toen.

Nu heeft de VEB volgens voorzitter Gryffroy ook plannen om participaties te nemen in groene energieparken.

    

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud