Vlaams overleg dit weekend naar finale

©BELGA

CD&V en de N-VA nemen geen gas terug in de Vlaamse regeringsonderhandelingen. Tegen het weekend willen ze de inhoudelijke besprekingen afronden. Vanaf zaterdag willen de onderhandelaars de budgettaire knopen doorhakken.

‘Tegen 11 juli, de Vlaamse feestdag, hebben we een Vlaamse regering’, is te horen.

Toch lijken de budgettaire besprekingen nog een zware dobber te worden. De vraag ligt op tafel om snel meer geld vrij te maken voor de welzijnssector. Voor de ACW-vleugel in CD&V is het belangrijk dat een regering met de rechtse N-VA erbij stevige sociale accenten legt. Het ziet er ook niet naar uit dat zal worden bespaard op het onderwijs.

Meteen rijst de vraag waar de 1,3 miljard euro zal worden gezocht om de Vlaamse begroting zoals gepland ook volgend jaar in evenwicht te houden.

Er wordt met een vergrootglas gekeken naar de nieuwe bevoegdheden die met de zesde staatshervorming naar Vlaanderen worden overgeheveld, zoals de woonbonus, de dienstencheques en het kindergeld. Uit nieuwe cijfers blijkt dat de kostprijs ervan nog hoger uitvalt dan gedacht. De onderhandelaars staan voor de keuze: besparen op de nieuwe bevoegdheden of de begroting in het rood laten gaan.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud