Advertentie

Vlaams Parlement keurt uitfasering stookolieketels goed

©Photo News

Het Vlaams Parlement heeft ingestemd met een plan om stookolieketels op termijn te verbieden. Dat moet de Vlamingen doen kiezen voor een milieuvriendelijker verwarming.

‘De eerste stap is altijd de moeilijkste, maar het is beter een kleine stap te doen dan helemaal geen stap’, zeggen de indieners Andries Gryffroy (N-VA), Robrecht Bothuyne (CD&V) en Willem-Frederik Schiltz (Open VLD). Alleen het Vlaams Belang stemde tegen.

Vanaf 1 januari 2022 mogen in Vlaanderen geen nieuwe stookolieketels meer worden geplaatst. Een ketel mag ook niet meer volledig worden vervangen, tenzij er geen aardgasnet in de straat aanwezig is. De bedoeling is milieuwinst te boeken op het vlak van bodem- en luchtverontreiniging.

De boetes beginnen vanaf 3.000 euro. Het verbod op nieuwe stookolieketels is een belofte uit het Vlaams Energie- en Klimaatplan en het Vlaams regeerakkoord. 

Brafco, de Belgische Federatie van Brandstoffenhandelaars, verzet zich tegen de plannen en dreigde er eerder al mee het decreet aan te vechten bij het Grondwettelijk Hof.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud