Vlaams Parlement smoort rel over huisomroep in de kiem

De wekelijkse plenaire vergadering in het Vlaams Parlement wordt live en integraal uitgezonden via vlaamsparlement.tv. ©Photo News

Het Vlaams Parlement oogstte donderdag kritiek met vermeende plannen om de rol van de eigen huisomroep uit te breiden. Niets van aan, weerlegt parlementsvoorzitter Liesbeth Homans.

De verlenging van de uitbating van vlaamsparlement.tv, de parlementaire tv-zender van het Vlaamse halfrond, verloopt niet zonder slag of stoot. Tegen eind dit jaar moet de concessie - nu nog in handen van vzw Het Halfrond - vernieuwd worden. Bij die vernieuwing komt zowel een verhoging van het budget als een verbreding van de focus van de zender, berichtten de Mediahuis-kranten donderdag.

Het budget zou gaan van 452.000 euro nu naar 700.000 euro per jaar tegen 2024. Kris Hoflack, de communicatiedirecteur van het Vlaams Parlement en voormalig hoofdredacteur bij zowel VTM als VRT, bepleitte ook een verbreding van de zender, die nu de klassieke verslagen en interviews vanuit het halfrond brengt. De programmatie getuigt nu van 'weinig creativiteit'. 'Aandacht voor cultuur, toerisme en gastronomie en de geschiedenis van Vlaanderen' kan dat verhelpen.

Kerntaak

Het ontlokte op sociale media en onder de Vlaamse parlementairen, zoals Maurits Vande Reyde van Open VLD, de vraag of dit tot de kerntaak van het parlement behoort - zeker in budgettair moeilijke tijden. Liesbeth Homans (N-VA), de voorzitster van het Vlaams Parlement, counterde in de namiddag dat er tot 2024 niet in een verhoging van het budget is voorzien. Het geld dat de zender krijgt, dient niet alleen voor de eigen uitzendingen, maar ook om beelden tot bij de regionale tv-zenders te krijgen.

Van een kookprogramma, zoals vermeld wordt in de pers, was en zal nooit sprake zijn.
Liesbeth Homans
Vlaams Parlementsvoorzitter

Een mogelijke verbreding van het aanbod ligt wel op tafel. Het Uitgebreid Bureau van het Vlaams Parlement besliste na een positieve evaluatie in oktober al de werking van vlaamsparlement.tv verder te zetten. In de nieuwe overeenkomst zullen 'kwaliteit' en 'een verbeterd aanbod' voorop moeten staan, klonk het toen. Over de mogelijke verbreding wordt nagedacht, maar 'van een kookprogramma, zoals vermeld wordt in de pers, was en zal nooit sprake zijn', zegt Homans.

De zender van het Vlaams Parlement ontstond in 2005 - toen nog onder de naam Actua TV - als een idee van journalist Ludwig Verduyn. Die was eerder onder andere hoofdredacteur van De Morgen en zit achter de miljonairsranking De Rijkste Belgen. De zender schonk aanvankelijk aandacht aan de politieke activiteiten van zowel het Vlaams Parlement, de Kamer, de Senaat als het Europees Parlement. In 2018 vernauwde de focus naar het Vlaams Parlement. Daarom veranderde de naam in vlaamsparlement.tv. Verduyn is nog altijd hoofdredacteur.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud