Amper besmettingen op school

©Photo News

Een nieuwe Belgische studie bevestigt dat het aantal besmettingen op school beperkt is. Het onderwijsveld zit vandaag samen met minister Ben Weyts (N-VA) om de wijze van heropstart te beslissen.

De koepels en sociale partners vergaderen vrijdagnamiddag met Weyts en de virologen van de expertengroep GEES over de kleurcode waarin het onderwijs mag starten. Kleuter- en lagere scholen blijven hoe dan ook volledig open. Als code oranje of rood geldt, kunnen middelbare scholieren slechts week om week naar school.

Het aantal secundaire besmettingen op school is erg laag.
Steven Van Gucht
Woordvoerder Sciensano

De druk om breed te openen is groot. Een nieuwe studie van Sciensano bevestigt dat het aantal besmettingen op school beperkt blijft. Wie jonger is dan 18 jaar, raakt minder vaak besmet met Covid-19 en het aantal secundaire besmettingen in scholen ligt lager dan in het gezin. Wie besmet raakt, is zelden ernstig ziek.

36 leerlingen op school besmet

De studie gaat over de periode van het begin van de epidemie, van begin maart tot eind juni. Hoewel ze minder vaak getest werden, zeker aan het begin van de epidemie, lag het percentage kinderen dat positief testte op 1,8 procent, terwijl dat voor volwassenen 3,6 procent was. Kinderen waren goed voor 2,5 procent van het totale aantal coronagevallen, terwijl ze 20 procent van de bevolking uitmaken.

Uit dezelfde studie, deze keer op basis van de gegevens van de CLB's (Centra voor Leerlingenbegeleiding) en hun Franstalige tegenhangers, bleek dat 378 personen in scholen positief testten, 270 leerlingen en 108 personeelsleden. In navolging daarvan moesten 4.715 personen in quarantaine wegens mogelijk contact met een besmet persoon, in hoofdzaak leerlingen. Uiteindelijk bleek dat slechts 1 procent van die groep in quarantaine symptomen ontwikkelde of positief testte. Het ging om elf personeelsleden (4,7 procent) en 36 leerlingen (0,8 procent).

Het aantal secundaire besmettingen op school is dus 'erg laag', stelde Sciensano-woordvoerder Steven Van Gucht vandaag op de persconferentie. In de thuissituatie bedraagt het percentage secundaire besmettingen volgens hem 10 tot 20 procent.

Commissie onderwijs

Ik ben geen viroloog, maar het lijkt me logisch dat de minister tekst en uitleg komt geven in het parlement bij zijn beslissing en hoe hij rekening heeft gehouden met de laatste virologische en pedagogische inzichten.
Hannelore Goeman
Fractievoorzitter sp.a

Hannelore Goeman, de fractievoorzitter van de sp.a in het Vlaams Parlement, vreest dat het oranje scenario toch wordt gekozen. Op haar vraag zit de commissie Onderwijs volgende week vrijdag digitaal samen voor een gedachtewisseling met Weyts.

'Een heel breed spectrum aan experts, van virologen tot onderwijskundigen, zal een vurig pleidooi houden voor een volledige heropening van de scholen', zegt Goeman. 'Ik ben geen viroloog, maar het lijkt me logisch dat de minister tekst en uitleg geeft in het parlement bij zijn beslissing en hoe hij rekening heeft gehouden met de jongste virologische en pedagogische inzichten. Waarom zou het veilig zijn om de lagere scholen volledig te openen en de middelbare scholen niet? Het gaat hier over de toekomst van onze kinderen, de beslissing over de heropening van onze scholen verdient een volwaardig parlementair debat.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud