Advertentie

Vlaams Woningfonds opnieuw leeg

©BELGA

Het jaarbudget van het Vlaams Woningfonds is opnieuw zo goed als op. De vorige Vlaamse regering pompte in juni al 500 miljoen euro in het fonds, omdat het ook toen al zo goed als leeg was. Liesbeth Homans (N-VA), de huidige minister van Wonen, wil de voorwaarden verstrengen.

Wie een woning wil kopen of wil renoveren maar door het beperkte inkomen uit de boot valt voor een bankkrediet, kan bij het Vlaams Woningfonds aankloppen voor een sociale woonlening. Al zullen mensen die dat de komende maanden doen, wellicht van een kale reis thuis komen. Door de enorme populariteit van het fonds is het immers zo goed als leeg, schrijft de krant De Morgen.

‘De middelen zullen voor het einde van dit jaar uitgeput zijn. Daardoor kunnen er mensen uit de boot vallen’, meldt het kabinet van Homans.

500 miljoen extra

Ook in maart was het geld al eens op. Daarom maakte de Vlaamse regering 500 miljoen euro extra toe voor het toekennen van sociale leningen. Het budget was dit jaar al gestegen tot 814 miljoen euro, terwijl dat in 2009 nog maar 521 miljoen euro was. Dat bleek dus onvoldoende te zijn.

Homans wil het systeem grondig veranderen. Ze wil de voorwaarden strenger maken voor het krijgen van een sociale lening. Wie zelf een huis bouwt, wie een grond koopt of wie een lening herfinanciert komt binnenkort niet meer in aanmerking.

Hogere rente

Ook de vorige Vlaamse regering trok de voorwaarden al op. Zo ging de gemiddelde rente omhoog van 1,91 procent naar 2,41 procent. De lening blijft evenwel afhankelijk van het inkomen van de aanvrager en het aantal kinderen ten laste.

In totaal hebben het Vlaams Woningfonds en de Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen, dat een gelijkaardige missie heeft, al meer dan 54.000 sociale woonleningen lopen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud