Vlaamse aangroei werklozen blijft beperkt

(foto photonews)

In Vlaanderen blijft de stijging van het aantal werklozen voorlopig veel beperkter dan algemeen in Europa.

De Vlaamse werkloosheidscijfers voor juni bevestigen dat de Vlaamse arbeidsmarkt voorlopig vrij goed standhoudt. Met 189.422 werkzoekenden zitten we nu 3,8 procent boven het peil van een jaar geleden. Vlaams minister van Werk Philippe Muyters (N-VA) haastte zich bovendien om erop te wijzen dat een flink deel van die toename te wijten is aan een andere telmethode. Uitzendkrachten blijven nu langer geregistreerd als werkzoekend. Volgens de oude methodologie is de stijging beperkt tot 1,6 procent.

Op dit moment is 6,42 procent van de Vlaamse beroepsbevolking als werkzoekend geregistreerd bij de VDAB. Dat is amper de helft van het Europese gemiddelde. We moeten er wel rekening mee houden dat Eurostat en de VDAB niet dezelfde meetmethodes hanteren.

Ook in Vlaanderen stijgt de werkloosheid het sterkst bij de jongeren: +7,2 procent voor de -25-jarigen en zelfs +35,3 procent voor de jongeren in beroepsinschakelingstijd (de vroegere wachttijd). Maar ook die percentages worden mee omhoog gejaagd door de andere telmethode voor uitzendkrachten.

Ook bij de middengroep tussen 25 en 50 jaar stijgt de werkloosheid (+6%). Het aantal werkzoekende 50-plussers daalde dan weer met 2,6 procent.

Het grootste pijnpunt van de Vlaamse arbeidsmarkt blijft waarschijnlijk de torenhoge werkloosheid bij allochtonen. Het aantal werkloze allochtonen steeg met 10,2 procent tot 50.128. Ze zijn nu al goed voor 26,5 procent van alle Vlaamse werkzoekenden.

Verder valt op dat de werkloosheid veel sneller stijgt bij middengeschoolden (+8,5%) dan bij de laag- en hooggeschoolden (respectievelijk +1,6 en +0,9%). Dat heeft veel te maken met de afkalving van de industrie.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud