Vlaamse arbeidsmarkt houdt zich kranig

Foto Photo News ©Photo News

Het aantal werkzoekenden in Vlaanderen is in juli met 1,4 procent toegenomen, tot een totaal van 214.419. Zowat een kwart daarvan blijken allochtoon te zijn. Daarmee is de stijging kleiner dan de 3,8 procent in juni. Van een explosie van de werkloosheid is dus absoluut geen sprake.

De evolutie op jaarbasis wordt vertekend door de tragere uitschrijving van uitzendkrachten sinds dit jaar. Dat doet de werkloosheid kunstmatig stijgen. De werkloosheidsgraad in Vlaanderen klokt nu af op 7,27 procent. Ter vergelijking: in de eurozone is dat 11,2 procent.

In januari werd voor de eerste keer een jaar-op-jaarstijging met een bescheiden 0,2 procent genoteerd. Een half jaar later zitten we op 1,8 procent. Ter vergelijking: tijdens de crisis van 2008-2009 startte de stijging in november 2008. Een half jaar later waren er al 23,2 procent meer werklozen dan een jaar eerder.

Campusinschrijvingen

De daling van de jeugdwerkloosheid met 3,2 procent werd ook vertekend door een nieuwe berekeningswijze. Jongeren die zich op voorhand inschreven als werkzoekende, de zogenaamde campusinschrijvingen, worden nu pas vanaf 1 augustus meegeteld als werkzoekende.

Bij de oudere beroepsbevolking werd een duidelijke daling opgetekend. De hele categorie 50-plussers telde 1,8 procent minder werkzoekenden. Dat cijfer verbergt wel een sterkere daling in de groep tussen 50 en 55 jaar, waar het aantal werkzoekenden 5 procent daalde. Boven de kaap van 55 bedroeg de daling 0,5 procent. In totaal maken de 50-plussers 24 procent van het totaal aantal werkzoekenden uit.

Allochtonen

De allochtonen zijn goed voor 24,8 procent van de geregistreerde arbeidsreserve. De allochtone werkloosheid steeg op jaarbasis met 7,8 procent. Ter vergelijking: de autochtone werkloosheid daalde met 0,6 procent. Het kabinet van Vlaams minister van Werk Philippe Muyters wijt die sterke toename aan 'de zwakke arbeidsmarktpositie, de historisch hoge migratie en de afwikkeling van de regularisatiecampagne van 2009'.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud