Vlaamse begroting 2011 sluit af met overschot

Philippe Muyters (foto: Belga)

De Vlaamse begroting sluit dit jaar af met een klein overschot van 97 miljoen euro. Aangezien een begroting in evenwicht was verwacht, is dat een kleine positieve verrassing.

Enkele weken geleden pakten nog onweerswolken samen boven de Vlaamse begroting. De vereffening van de Gemeentelijke Holding had Vlaanderen immers nog opgezadeld met een verlies van 265 miljoen euro. Bovendien viel de economische groei tegen het jaareinde stil en steeg de rente voor het financieren van overheidsschulden.

Dat de begroting op koers bleef, heeft met een drietal factoren te maken. Om te beginnen krijgt de Vlaamse regering het gros van de inkomsten via een federale dotatie. Die is sinds maart 2011 niet aangepast aan de verslechterende economische omstandigheden. Pas in maart 2012 wordt het saldo afgerekend, waardoor de impact van de recessie volledig op volgend jaar valt.

Bovendien was de Vlaamse regering voorzichtig geweest met het inschatten van de rentekosten en had ze dus niet al het geld nodig dat ze opzij had gezet voor leningen. Volgend jaar vervalt bijvoorbeeld lening van 1,2 miljard euro, die de Vlaamse regering dus moet vernieuwen. Daarvoor heeft ze uit voorzichtigheid gerekend op een rente van 6 procent.

Tot slot kon de Vlaamse minister van Begroting, Philippe Muyters, heel wat buffers aanspreken en op sommige budgetten wat afknibbelen. Dat maakte dat hij uiteindelijk voor 362 miljoen euro voorziene uitgaven niet moest uitgeven.  Daarvan wordt dus 265 miljoen voorzien voor de erfenis van de Gemeentelijke Holding. Blijft nog 97 miljoen over.

Een overschot op de Vlaamse begroting is opvallend, want het credo van de Vlaamse regering luidt: 'geen tekorten, geen overschotten'. Vlaanderen, en de N-VA, op kop, wil immers dat de Vlaamse begroting het financiële plaatje van de totale Belgische overheid niet opsmukt, zodat ook de andere deelstaten en de federale regering onder druk blijven om hun begrotingstekorten en schulden af te bouwen. Muyters vindt dat zijn begroting ook op dat vlak op koers blijft. 'Een overschot van 97 miljoen op een budget van 26 miljard beschouw ik als een evenwicht', aldus de N-VA-minister.

Het kabinet-Muyters vreest dat volgend jaar de recessie zich wél zal laten voelen op de federale dotatie aan Vlaanderen én op de eigen Vlaamse belastingen, zoals registratierechten en verkeersbelasting. Die hielden de laatste maanden van 2011 nog stand, maar zullen dat wellicht niet blijven doen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud