Vlaamse begroting duikt dit jaar voor 6,9 miljard in het rood

Minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) in het Vlaams Parlement. ©Photo News

Het tekort van de Vlaamse begroting diept dit jaar verder uit tot 6,9 miljard. Dat blijkt uit een begrotingsaanpassing die de Vlaamse regering vrijdag goedkeurde. Ook volgend jaar wordt het gat groter dan verwacht.

De coronapandemie heeft de Vlaamse begroting op een hellend vlak gezet waarop ze nog altijd aan het schuiven is. In november vorig jaar mikte de Vlaamse regering voor 2020 op een tekort van 435 miljoen euro. Door de pandemie schoot dat de voorbije maanden door naar een tekort van 6,3 miljard euro.

Maar daarmee is de bodem niet bereikt, bleek vrijdag. De Vlaamse regering keurde in de wekelijkse ministerraad een aanpassing van de begroting goed, waarbij ze ervan uitgaat dat 2020 eindigt met een gat van 6,9 miljard euro.

Dat is in normale jaren het Vlaamse budget van landbouw, visserij, mobiliteit, openbare werken, leefmilieu, ruimtelijke ordening en het Vlaams buitenlands beleid samen, leren begrotingsdocumenten.

6,9 miljard euro komt in normale jaren overeen met het budget van landbouw, visserij, mobiliteit, openbare werken, leefmilieu, ruimtelijke ordening en het buitenlands beleid samen.

Dat de begroting nog meer ontspoort, komt omdat de Vlaamse regering het budget voor het coronabeleid met 500 miljoen verhoogt, zodat ze een antwoord kan bieden op de tweede golf van het virus.

Het meeste geld gaat naar het Vlaams beschermingsmechanisme, dat bedrijven compenseert voor hun omzetverlies. Daarnaast trekken ook andere steunmaatregelen zoals de compensatie- en de hinderpremie de begroting verder omlaag. Minister van Financiën en Begroting Matthias Diependaele (N-VA) plant dit jaar ook al middelen voor de aankoop van sneltests en de organisatie van de corona-vaccinaties.

2021

3,3 miljard
TEKORT 2021
De Vlaamse regering raamt het begrotingstekort in 2021 op 3,3 miljard.

De coronaklap zindert ook volgend jaar na. De Vlaamse regering sloot deze week een sociaal akkoord met de zorgsector, waarin ze jaarlijks 577 miljoen euro extra aan hogere lonen en lagere werkdruk zal besteden. In een groot deel van dat geld was nog niet voorzien. Daarbovenop wordt volgend jaar 700 miljoen euro extra uitgetrokken om de economische coronaklap op te vangen.

Diependaele schat dat de Vlaamse regering daardoor volgend jaar 3,3 miljard euro zal uitgeven die ze niet heeft. De eerdere raming van het deficit lag bijna een derde lager, op 2,4 miljard.

Buiten budget

Daar komt nog bij dat de Vlaamse regering haar uitgaven voor de Oosterweelverbinding, die volgend jaar rond de 146 miljoen euro schommelen, buiten de begroting houdt. Ook het coronaherstelplan 'Vlaamse veerkracht' - dat deze legislatuur 4,3 miljard euro zal kosten - is niet meegeteld in de cijfers.

Diependaele verhult niet dat hij bezorgd is over de situatie. Hij wil het tekort proberen af te knotten door de komende maanden met de kam door de uitgaven te gaan. 'Als de return van uitgaven beperkt is, moeten we erover nadenken om die te schrappen', zegt hij.

Geen extra belastingen

'Er is nu een momentum om hier een grote oefening rond te doen om dan met die resultaten een gezond financieel beleid te ondersteunen. We bereiden daarbij initiatieven voor om nog deze legislatuur weer een pad richting een gezonde Vlaamse begroting in te slaan', zegt hij.

Extra belastingen sluit de minister alleszins uit. Hij vindt het niet opportuun om in moeilijke tijden meer zuurstof uit de economie te halen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud