Vlaamse begroting duikt minstens 4 miljard in het rood

Minister van Begroting Matthias Diependaele. ©Photo News

De Vlaamse begroting duikt dit jaar minstens 4,14 miljard in het rood door de coronacrisis. 'Een evenwicht in 2021 is niet meer haalbaar', zegt de bevoegde minister Matthias Diependaele (N-VA).

Het leed al lang geen twijfel meer dat de corona-uitbraak alle mogelijke budgettaire aspiraties onderuit zou halen. Dat is niet anders voor de Vlaamse regering, die flink de portefeuille opentrok met hinderpremies voor zelfstandigen, een energiecheque voor tijdelijk werklozen, een garantieregeling voor bedrijfskredieten en extra ondersteuning voor de woon-zorgcentra. 

'De corona-uitgaven komen uit op 2,5 miljard', zegt minister van Begroting Diependaele. 'Daarnaast rekenen we op 1 miljard minder inkomsten uit de gewestbelastingen. Samen met het eerder voorziene tekort van 434 miljoen euro maakt dat 4,14 miljard.'

Krimp is groter

Dat is bovendien nog een voorzichtige raming. In de berekening, die al enkele weken geleden werd opgestart, ging de Vlaamse regering nog uit van een daling van het bruto binnenlands product met 1 procent. Maar volgens nieuwe ramingen moet België zich verwachten aan een krimp van 8 procent. Dat zou Vlaanderen nog 1 miljard dieper in het rood doen gaan.

'We weten nog niet precies hoe diep dit zal snijden. De eerste prioriteit is de gezondheidscrisis te beheersen en het economische weefsel te beschermen. Het beoogde begrotingsevenwicht in 2021 is niet meer haalbaar, maar we moeten snel weer aanknopen bij een gezond financieel beleid. Dat is de beste manier om dit soort crisissen de baas te kunnen', aldus Diependaele. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud