Advertentie

'Vlaamse begroting stevent af op tekort van 700 miljoen'

De Vlaamse begroting stevent af op een tekort van 700 miljoen euro. ©BELGA

De Vlaamse begroting voor 2014 stevent momenteel af op een tekort van zo'n 700 miljoen euro. Dat meldt het persagentschap Belga op basis van anonieme bronnen en is aan De Tijd bevestigd.

Dat de Vlaamse begroting dit jaar niet met het vooropgestelde evenwicht zou afsluiten, is al langer geweten. De economie groeit trager dan verwacht en in een verkiezingsjaar maken begrotingen al eens bokkensprongen. Maar naar verluidt zou het Vlaamse tekort voor 2014 kunnen oplopen tot 700 miljoen euro. 

Federaal begrotingsminister Hervé Jamar liet eerder deze week in de Kamer al verstaan dat Entiteit II (deelstaten en lokale overheden) dit jaar afstevent op een tekort van 0,4 procent. Dat zou zich volgens bronnen voor Vlaanderen kunnen vertalen in een tekort van 700 miljoen euro. 'Het gaat nog om ramingen, maar het is in ieder geval een realistische inschatting. Het zou zelfs een onderschatting kunnen zijn', bevestigt een bron aan Belga. 

Een andere bron noemt hetzelfde cijfer, maar wijst erop dat er aan het einde van het jaar nog wel met budgetten en ongebruikte kredieten kan geschoven worden. "Maar op dit moment is er inderdaad sprake van een tekort van 700 tot 800 miljoen euro', luidt het.

Minister van Begroting en Financiën Annemie Turtelboom wil het bedrag noch de grootteorde van het cijfer bevestigen. Wel verwijst ze naar de gewijzigde economische context. 'De groei is lager dan verwacht en de inkomsten uit de gewestbelastingen zoals de successierechten en registratierechten vallen lager uit', legt de woordvoerder van Turtelboom uit. Hij verwijst ook naar de factor van de verstrengde Europese begrotingsregels (ESR) en naar de factor van het verkiezingsjaar. 'In een verkiezingsjaar is er een ander uitgavenpad dan andere jaren', klinkt het. 

Turtelboom wijst er ook op dat de definitieve cijfers pas binnenkort klaar zijn. 'Bovendien zijn er aan het einde van het jaar vaak nog meevallers. Maar voorlopig is het nog koffiedik kijken'. Het kabinet van Vlaams minister-president Geert Bourgeois geeft geen commentaar op de cijfers. En ook daar wordt het bedrag niet bevestigd. 'Het is nog veel te vroeg voor conclusies', zegt de woordvoerder van Bourgeois. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud