Vlaamse begrotingscontrole belooft niemand pijn te doen

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) en Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) ©BELGA

Het ziet ernaar uit dat de Vlaamse regering vandaag zal landen met haar begrotingscontrole. ‘We zitten op een zucht van een akkoord’, klinkt het. En dat zonder pijnlijke besparingsmaatregelen.

Het heeft geen haar gescheeld of de Vlaamse coalitie had al een akkoord over de begrotingscontrole op zak. Zondagavond waren ze er dicht bij, maar lukte het niet te landen. In de nacht van woensdag op donderdag is tot ’s ochtends vergaderd. Rond 8 uur gisterochtend kwam minister-president Geert Bourgeois (N-VA) nog met een handgeschreven voorstel, maar er bleven toch nog losse eindjes over.

Vandaag wordt een nieuwe poging gedaan. Grote problemen worden niet meer verwacht.

De ploeg van Bourgeois mikt op een begrotingstekort van ruim 500 miljoen euro. Daarmee wijkt ze af van het regeerakkoord, dat uitgaat van een begroting in evenwicht. Maar door tegenvallers, zoals de lagere groei, een extra factuur van de federale ­regering door de financieringswet en de Europese eis om investeringen onmiddellijk op te nemen in de begroting bleek die doelstelling politiek niet langer haalbaar.

Om een evenwicht te halen zou zo’n 1 miljard euro bespaard moeten worden. En dat in een lopend begrotingsjaar, terwijl de Vlaamse regering besparingsmoe is. ‘De 1,2 miljard euro die we gezocht hebben bij de opmaak van de begroting weegt’, zegt een minister. De regering kreeg voor haar begroting van dit jaar heel wat kritiek wegens besparingen in het onderwijs, bij De Lijn en in de woonbonus, de aftrek voor hypothecaire leningen.

De politieke appetijt was dan ook klein om nog meer besparingsmaatregelen te nemen die de Vlaming rechtstreeks zouden treffen. Daarom werd gekozen voor een tekort, weliswaar met bijsturingen. Naast een reeks technische aanpassingen zouden voor zo’n 300 miljoen euro maatregelen worden genomen, een combinatie van besparingen en nieuwe inkomsten.

De besparingen spitsen zich toe op de Vlaamse administratie. Onderwijs en welzijn, twee departementen in handen van CD&V-ministers, zouden grotendeels gespaard blijven. CD&V eiste dat in ruil voor de vraag van de Vlaamse liberalen om de belastingtarieven bij schenkingen van onroerend goed te verlagen. Die verlaging van de schenkingsbelasting komt er vrijwel ­zeker, en dat zou dit jaar al zo’n 50 miljoen euro opbrengen.

Daarnaast is de Vlaamse regering ook van plan gronden en gebouwen te verkopen. Met die eenmalige opbrengsten willen de coalitiepartners eenmalige uitgaven doen, bijvoorbeeld voor de bouw van scholen en rusthuizen. Vanuit de N-VA wijst men erop dat de partij de investeringen, bijvoorbeeld in infrastructuur, heeft kunnen vrij­waren. Daarnaast is de N-VA erin geslaagd het begrotingstekort te beperken, luidt het.

Gisteren hebben de ministers niet meer vergaderd. Ze komen pas na de ministerraad van vanochtend weer samen om de laatste knopen door te hakken. Dat kan in principe snel gaan, waarna de officiële communicatie volgt. Het ziet er vooral naar uit dat in navolging van de federale regering de Vlaamse regering vandaag geen slecht nieuws zal brengen. Integendeel, de regering-Bourgeois zal kunnen pronken met een belastingverlaging, die bovendien in de toekomst meer geld zal opbrengen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud