Vlaamse burgemeester wil niet met pensioen op 65

Anny Vande Catsyne legde op 27 december de eed af als burgemeester van Maarkedal - Foto Belga ©BELGA

Een Vlaamse burgemeester werkt gemiddeld 54 uur per week en ruim 80 procent van de burgemeesters wil verder blijven werken na zijn/haar 65ste. Dat blijkt uit een enquête naar aanleiding van de Burgemeesterdag van Radio 2.

Zestig procent vindt ook dat de grootste partij de burgemeester moet leveren. Volgens Radio 2 is de burgemeester momenteel al in ruim vier op de vijf gemeenten afkomstig uit de partij die de meeste stemmen behaalde.

In totaal zijn er na 14 oktober ook 234 burgemeesters aangesteld die zelf de meeste stemmen achter hun naam kregen (79%). Een rechtstreekse verkiezing kan echter slechts 37 procent bekoren.

Bijna 60 procent vindt voorts dat er geen maximumleeftijd mag bestaan om burgemeester te worden. Uit cijfers van Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Geert Bourgeois blijkt overigens dat de gemiddelde leeftijd van de burgemeester 51 is.

Volgens de Gentse professor Kristof Steyvers is die gemiddelde leeftijd vrij traditioneel. 'Vooraleer je burgemeester wordt, heb je meestal al flink wat politieke ervaring moeten opbouwen. In de praktijk zijn er niet zoveel burgemeesters die doorgaan na hun 65ste. Het blijft natuurlijk een verkozen mandaat en zolang mensen stemmen voor bepaalde figuren, zie ik ook geen reden waarom een burgemeester op 65 zou moeten stoppen.'

Een werkweek van 54 uur is behoorlijk meer dan een tiental jaar geleden het geval was, zegt Steyvers. 'Toen lag het gemiddelde op ongeveer 45 uur. De burgemeester is niet meer die typische figuur die aan dienstbetoon doet. Dat zit er nog altijd wel in, maar ze zijn ook veel meer beleidsmaker en bestuurder van hun gemeente geworden. Daar gaat ook veel van hun tijd naartoe.'

Ondanks de hoge werkdruk zijn ruim 8 van de 10 burgemeesters trouwens tevreden over hun burgemeesterswedde, zo blijkt nog uit de rondvraag bij 200 burgemeesters.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud