Vlaamse canon en Vlaamse minister van Justitie

Het Lam Gods. ©Emy Elleboog

Welke Vlaams-nationalistische trofeeën haalde de regering-Jambon binnen?

De nieuwe Vlaamse regering-Jambon is niet van plan het communautaire thema op de spits te drijven. Maar er staan wel degelijk Vlaams-nationalistische trofeeën op de schouw.

Nieuw is dat Vlaanderen zijn eerste volwaardige minister van Justitie en Bestuurlijke Handhaving krijgt, naast zijn of haar federale evenknie. De Vlaamse justitieminister wordt onder meer bevoegd voor de Vlaamse justitiehuizen, het jeugddelinquentierecht en het handhavingsbeleid.

Daarnaast moet de sociale bescherming - die draait rond ouderen- en gehandicaptenzorg - evolueren naar een volwaardige Vlaamse sociale zekerheid.

Vlaamse canon

Ook de felbediscussieerde Vlaamse canon komt er. Een groep wetenschappelijke experts moet de basis voor die canon uitwerken. ‘Het gaat om een lijst van ankerpunten uit onze Vlaamse cultuur, geschiedenis en wetenschappen, die zowel in het onderwijs als in het kader van inburgeringstrajecten ter ondersteuning gebruikt worden’, aldus Jambon.

Het wordt dus geen verplichting, maar een inspiratiebron. Ten slotte mogen Vlaamse burgemeesters kiezen of ze gaan voor een geel-zwarte sjerp of hun tricolore Belgische exemplaar behouden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud