Vlaamse coalitie bekvecht verder over statiegeld

Vlaams Minister van Omgeving Joke Schauvlieghe (CD&V) wil het statiegeld invoeren. ©Marcel van den Bergh

Coalitiepartners N-VA en Open VLD schieten in het Vlaams Parlement het statiegeldplan van Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) af.

'Als een N-VA'er het woord demagogie in de mond neemt, dan weet je dat hij in de problemen zit!'. Het zat er woensdag in het Vlaams Parlement bovenarms op tussen CD&V-fractieleider Koen Van den Heuvel en zijn collega Matthias Diependaele (N-VA). 

Aanleiding was een actualiteitsdebat over het statiegeld voor plastic flesjes en blikjes dat Schauvliege wil invoeren. Het statiegeld maakt deel uit van haar conceptnota over verpakkingen, waarover de Vlaamse regering zich vrijdag buigt.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) besliste vanop handelsmissie in Vietnam dat het parlement die nota voordien niet mag inkijken. Dat weerhield de coalitiepartners Open VLD en N-VA er niet van om het idee van statiegeld nog eens duidelijk af te schieten.

'Statiegeld is geen totaaloplossing, maar een druppel op de zeer grote hete plaat van de afvalproblematiek', zei het liberale parlementslid Gwenny De Vroe. 'Ook de kauwgomsector en de peukensector moeten over de brug komen.' De Vroe pleitte voor meer controles, mobiele camera's en boetes om zwerfvervuilers te straffen. 

Statiegeld is volgens De Vroe ook onrechtvaardig. 'Je bestraft de overgrote meerderheid van de Vlamingen, die vandaag al recyclagekampioen zijn, terwijl je de kleine groep van zwerfvervuilers moet aanpakken.'

Verdediging

Van den Heuvel nam de verdediging van Schauvliege op. 'Jullie vragen een totaaloplossing, wel de minister stelt die voor', sneerde hij naar Open VLD. Hij wees erop dat heel wat Vlaamse gemeenten (zoals het Mechelen van de afwezige Open VLD-fractieleider Bart Somers, red.) zijn toegetreden tot de zogenaamde Statiegeldalliantie. 'Er is een groot draagvlak voor statiegeld. Luister naar die gemeenten', klonk het.

Maar ook de N-VA herhaalde haar verzet tegen het statiegeld. Fractieleider Diependaele betwijfelde of statiegeld de oplossing is voor de zwerfvuilproblematiek. Volgens hem dalen de kosten voor de gemeenten, die op 155 miljoen euro geraamd worden, amper 16 miljoen euro, terwijl het systeem 77 miljoen kost, al betwistte oppositiepartij Groen die cijfers. Voor die kostprijs het 'goed werkende systeem van de pmd-zak op de helling zetten' ziet de N-VA niet zitten. 

Plastic soep

Het gebekvecht tussen de verdeelde coalitiepartners zorgde voor groot jolijt bij de oppositie. 'Schauvliege wordt voor de zoveelste keer teruggefloten', stelde Stefaan Sintobin (Vlaams Belang) vast. 

Of Open VLD en de N-VA de conceptnota van Schauvliege vrijdag op de ministerraad goedkeuren, bleef onduidelijk. Aan het einde van het debat maakte Wilfried Van Daele (N-VA) plots een opening. 'Ik zeg niet dat wij tegen statiegeld zijn', zei hij. 'Maar er zijn nog tal van vragen waarop wij geen antwoord hebben.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Partner content