Vlaamse compensatiepremie van 3.000 euro voor getroffen zelfstandigen

De Vlaamse regering neemt nieuwe maatregelen om getroffen ondernemingen te compenseren voor hun verliezen. ©BELGA

De Vlaamse regering geeft een compensatiepremie van 3.000 euro voor nog actieve zelfstandigen die zware verliezen lijden door de lockdown.

Er komt een compensatiepremie voor handelszaken en zelfstandigen die niet moeten sluiten van de overheid, maar hun omzet wel fors zien teruglopen. Het moet gaan om een verlies van meer dan 60 procent tegenover een jaar eerder.

De premie bedraagt 3.000 euro en wordt eenmalig uitbetaald aan de getroffen zelfstandigen. ‘Dat gaat over een breed spectrum: de evenementensector, kinesitherapeuten, kleine delicatessenwinkels voor toeristen, schilders en loodgieters die alleen dringende herstellingswerken kunnen doen...’, zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V).

Zowel zelfstandigen in hoofdberoep als die in bijberoep kunnen de premie krijgen, op voorwaarden dat ze de volledige sociale bijdragen betalen. Wie een lagere bijdrage betaalt, kan een premie krijgen van 1.500 euro als hij niet voor meer dan 80 procent als werknemer aan de slag is.

Noodfonds

Voor kleine start-ups en scale-ups komt er extra steun via achtergestelde leningen op drie jaar tegen een lage rente. Die komt er na noodkreten dat zij buiten de voorwaarden voor de federale steun vielen, die vooral ten goede komt aan grotere ondernemingen met liquiditeitsproblemen.

Gesubsidieerde sectoren zoals cultuur, media en jeugd krijgen een noodfonds van 200 miljoen euro.

We zullen diep in de buidel van Vlaanderen tasten, maar deze economische orkaan zal hoe dan ook pijn doen.
Jan Jambon
Vlaams minister-president
De kinderopvang is gratis tijdens de paasvakantie. 'Omdat gezinnen niet zelf de keuze kunnen maken om van de kosteloze of betalende buitenschoolse opvang gebruik te maken, willen we alle gezinnen gelijk behandelen en niemand laten betalen', zegt minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V). Daarvoor was al beslist dat opvanginitiatieven een compensatie zouden krijgen voor afwezige kinderen.

Deze maatregelen komen boven op de vorige, zoals de hinderpremie voor handelszaken die moeten sluiten en de waarborgen voor ondernemingen in moeilijkheden. Die waarborgen stijgen van 1,5 miljard naar 3 miljard euro. De regering besloot ook eenmalig de water- en gasfactuur van wie tijdelijk werkloos is te betalen. Ook kan zorginfrastructuur worden uitgebreid zonder de nodige bouwvergunningen

Economische orkaan

Tot slot benadrukte minister-president Jan Jambon (N-VA) dat de regering haar best zal doen om ondernemingen en gezinnen te steunen, maar hij benadrukte dat de overheid niet elk tekort of verlies kan bijpassen. ‘We zullen wel diep in de buidel van Vlaanderen tasten, maar deze economische orkaan zal hoe dan ook pijn doen. Binnenkort kunnen alle Vlamingen weer gaan werken om onze welvaart te verzekeren. Ik roep iedereen op die heropstart mee te realiseren’, aldus Jambon.

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud