Advertentie
Advertentie

Vlaamse diplomaat weg uit Madrid

Vlaams minister-president Geert Bourgeois. ©BELGA

De Vlaamse regering trekt haar algemeen afgevaardigde uit Madrid terug, na de rel met Spanje over de Catalaanse onafhankelijksstrijd.

Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft donderdag beslist de Vlaamse algemeen afgevaardigde uit Madrid terug naar Brussel te laten komen. De Spaanse regering had op 16 oktober het diplomatiek statuut van de man ingetrokken, omdat ze kwaad was over uitspraken van Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement.

Die hekelde al herhaaldelijk dat de Spaanse regering Catalaanse politici nog altijd gevangen houdt, omdat ze een referendum over de onafhankelijkheid van hun regio hadden georganiseerd. Peumans schreef daarover een brief naar de voorzitster van het Catalaans parlement en maakte in een toespraak, in het bijzijn van de voormalige Catalaanse minister-president Carles Puigdemont, een verwijzing naar Bosnië.

Tijdens een overgangsperiode worden de relaties met Spanje, Catalonië en Baskenland vanuit Brussel gecoördineerd.
geert bourgeois
Vlaams minister-president

Spanje ziet daarin ‘voortdurende beledigingen’ en trok het diplomatiek statuut in van André Hebbelinck, de algemeen afgevaardigde van de Vlaamse regering in Madrid. Bourgeois zegt dat hij daardoor zijn werk niet kan uitvoeren zoals het moet en haalt hem terug.

Hebbelinck krijgt tijdelijk een andere opdracht in Brussel. Sowieso was de Vlaamse regering van plan hem volgend jaar als algemeen afgevaardigde naar Londen te sturen.

De Vlaamse diplomatieke post in Madrid wordt niet gesloten. De Vlaamse regering is bereid opnieuw een diplomaat naar Madrid te sturen zodra hij opnieuw op de diplomatieke lijst wordt ingeschreven. ‘Tijdens die overgangsperiode zullen de relaties tussen de Vlaamse overheid en de overheden van Spanje, Catalonië en Baskenland vanuit Brussel worden gecoördineerd’, zegt Bourgeois.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud