Vlaamse export beperkt schade

De haven van Antwerpen. De Vlaamse export beperkte de klap vorig jaar tot de helft van de daling tijdens de financiële crisis in 2009. ©Wim Kempenaers

Vlaamse bedrijven exporteerden vorig jaar 8 procent minder dan een jaar eerder. Dat is een kleinere daling dan Duitsland en Frankrijk en een kleinere daling dan op de piek van de financiële crisis.

Hoewel de Belgische economie vorig jaar de grootste recessie sinds de Tweede Wereldoorlog doormaakte, beperkte de exportsector de schade. Dat blijkt uit cijfers van Flanders Investment en Trade.

Vlaamse bedrijven verkochten in 2020 298 miljard euro goederen en diensten aan buitenlandse klanten. Dat is een daling met 8 procent. Die daling is de helft kleiner dan tijdens de financiële crisis in 2009.

Brexit

De ironie wil dat de brexit de cijfers eind vorig jaar een klein maar tijdelijk duwtje gaf. Om vertraging met nieuwe douaneformaliteiten en de onzekerheid over importtarieven te vermijden sloegen veel Britse afnemers van Vlaamse bedrijven meer voorraden op. Dat leidde eind vorig jaar tot 1,3 miljard euro extra uitvoer naar het Verenigd Koninkrijk, wat het jaarverlies beperkte tot 6,5 procent.

Farmabedrijven zagen hun uitvoer stijgen in 2020.

In vergelijking met de buurlanden viel de exportklap mee. Frankrijk zag de uitvoer met 16 procent kelderen, Spanje met 10 procent, Duitsland en Italië met 9 procent. Nederland deed met een daling van 7 procent beter.

Eerder maakte de Nationale Bank gelijkaardige cijfers bekend voor de hele Belgische economie. Omdat die voor 81 procent bestaat uit Vlaamse export lopen de trends van beide cijferreeksen gelijk.

Vaccinexport

Farmabedrijven zagen hun uitvoer stijgen in 2020. De export naar de Verenigde Staten groeide dankzij de coronavaccins.

Volgens Claire Tillekaerts, CEO van Flanders Investment & Trade, komt de coronacrisis hard aan bij veel Vlaamse exporteurs, maar is het verlies aan uitvoer minder drastisch dan gevreesd. 'Veel Vlaamse bedrijven hebben kansen benut, onder andere door de meervraag naar specifieke, veelal innovatieve en hoogtechnologische, producten', zegt ze.

Omdat de invoer in Vlaanderen feller terugliep dan de uitvoer helde de handelsbalans met 17,3 miljard euro een stuk meer in het voordeel over. Dat is een record, zegt het exportagentschap.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud