Vlaamse export daalt met 7,5 procent in maart

Vlaams minister-president Jan Jambon. ©BELGA

De Vlaamse regering investeert 3 miljoen euro in exportondernemingen. De coronacrisis hakt zwaar in op de uitvoer. In maart was er een daling van 7,5 procent.

Midden maart ging België in lockdown. Dat laat zich voelen in de exportcijfers: ten opzichte van maart 2019 was er een daling van 7,5 procent van de Vlaamse export. Het is geleden van de crisisjaren 2008 en 2009 dat er een dergelijke terugval van de export was.

Een op de drie jobs in Vlaanderen is afhankelijk van de export.
Jan Jambon
Vlaams minister-president

Cijfers voor april zijn er nog niet, maar de Nationale Bank vermoedt een daling van 24 procent voor heel België. Vlaanderen is doorgaans voor 80 procent van de Belgische export verantwoordelijk. 'Het is te vroeg voor een volledig beeld, maar uit die prognose blijkt wat eerder gevreesd werd', zegt Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA).

Daarom investeert Vlaanderen 3 miljoen euro om de export te stimuleren. Dat maakte de regering maandag bekend op een persconferentie. 'Internationale handel is cruciaal voor onze economie', zegt Jambon. 'Een op de drie jobs in Vlaanderen is afhankelijk van de export. Dikwijls wordt onderschat hoe afhankelijk we zijn voor onze welvaart van internationale handelsrelaties. In combinatie met de brexit staan we voor gigantische uitdagingen.'

-24%
Daling in april
In april vermoedt de Nationale Bank een terugval van 24 procent voor de Belgische export.

Zo komt er een steunpakket met een eenmalige subsidie van 5.000 euro per onderneming voor 1.000 ervaren exporteurs. 300 nieuwe exporteurs kunnen een subsidies van 7.000 euro krijgen. Beide steunmaatregelen gaan in vanaf september. Op korte termijn is er een 'reboot your export'-pakket. Daarmee worden bedrijven gestimuleerd om deel te nemen aan internationale handelsbeurzen om hun producten te promoten door de deelnamekost te verlagen. 

Mondmaskerreserves

Hoewel de export dus daalde, zijn er bepaalde markten die juist groeiden. De export naar Rusland steeg met 32 procent. Het gaat voornamelijk om de export van geneesmiddelen. Naar het Midden-Oosten waren de klappen dan weer het grootst met een daling van 28 procent. Het gaat vooral om de export van juwelen en edelstenen.

Ook in onze buurlanden laat de crisis zich voelen. In Nederland bleef de terugval beperkt tot 5 procent, maar in Duitsland gaat het om een terugval van 8 procent. In Frankrijk daalde de export met maar liefst 19 procent.

Jambon maakte de bedenking dat export ook niet alles is. 'De kwestie van de mondmaskers heeft aangetoond dat internationale handel zeer belangrijk is. Maar we moeten er ook over waken dat we voldoende strategische reserves in Vlaanderen houden. Daar gaan we met de regering aan werken om toekomstige crisissen de baas te kunnen.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud