Vlaamse gesprekken in laatste rechte lijn

Het is de bedoeling dat Jambon de plannen van de nieuwe regering later deze maand uit de doeken doet. ©BELGA

De Vlaamse regeringsonderhandelaars hebben gisteren de laatste rechte lijn ingezet. ‘Er zijn nog dossiers waar de ideologische tegenstellingen groot zijn’, zegt formateur Jan Jambon (N-VA).

De centrale werkgroep voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen kwam gisteren voor het eerst sinds lang opnieuw samen. De werkgroep bestaat uit formateur Jan Jambon (N-VA), de partijvoorzitters van de N-VA, Open VLD, CD&V en hun sherpa’s. Afhankelijk van het thema dat aan bod komt, schuiven per partij twee extra mensen aan. Gisteren werd begonnen met landbouw, cultuur, media, jeugd en sport.

Nadat werkgroepen met parlementsleden en kabinetsmedewerkers zich de afgelopen weken over de verschillende beleidsthema’s hebben gebogen, hakt de centrale werkgroep de moeilijke knopen door. Alle thema’s die geld kosten of gevoelig liggen, zijn naar de toponderhandelaars doorgeschoven. Daardoor is er de komende dagen en weken heel wat werk aan de winkel voor de toppolitici. ‘Er zijn een paar dossiers waar de ideologische tegenstellingen groot zijn’, zei Jambon bij het begin van de gesprekken.

Begroting

Vooral over onderwijs, welzijn en integratie liggen de standpunten van de drie partijen nog ver uiteen. Ook energie en klimaat beloven harde dobbers te worden.

Vandaag volgt ook een update van de begrotingscijfers, waaruit moet blijken hoeveel de Vlaamse regering de komende jaren moet besparen. ‘De begroting is zeker nog een belangrijke oefening’, zei Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten gisteren.

De officieuze deadline voor de vorming van de Vlaamse regering is maandag 23 september. Dan wordt de minister-president in het Vlaams Parlement verwacht voor de jaarlijkse septemberverklaring. Maar de onderhandelaars willen zich niet te veel vastpinnen op die symbolische datum. ‘Een goed inhoudelijk akkoord primeert’, luidt het.

Het is de bedoeling dat Jambon de plannen van de nieuwe regering uit de doeken doet. Niet Liesbeth Homans (N-VA), die Geert Bourgeois (N-VA) als minister-president verving nadat hij naar het Europees Parlement was getrokken.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud