Vlaamse meerderheid met rode kaken naar 11 juli

De Vlaamse meerderheid moet met rode kaken naar 11 juli. ©BELGA

De Vlaamse regering had woensdagavond een fijne teambuilding gepland. Toetje op het menu: de federale meevaller van 400 miljoen euro, waardoor het Vlaamse deficit slinkt als sneeuw voor de zon. Maar een pijnlijk schouwspel in het Vlaams Parlement torpedeerde de avond.

Dinsdag 7 juli om 15.30 uur. Dat was het exacte tijdstip waarop het Vlaamse journalistenkorps - en een hele reeks andere betrokkenen - een persbericht in hun mailbox vonden van het kabinet van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). Onderwerp? Een wel heel bijzondere meevaller voor de gewesten.

Eerdere berekeningen hadden uitgewezen dat de zesde staatshervorming de deelstaten 750 miljoen euro zou kosten. Voor Vlaanderen zou de staatshervorming 400 miljoen euro aan federale dotaties kosten. De Vlaamse overheid had om die reden al eerder beslist de begroting voor 550 miljoen euro in het rood te laten gaan.

Herberekening

Maar de mail van Van Overtveldt dinsdag had een fijne verrassing in petto. Een herberekening wees uit dat de deelstaten er geen 750 miljoen, maar slechts 157 miljoen bij inschoten. Die factuur zou nota bene grotendeels in het zuiden van het land terechtkomen, was te horen in Vlaamse regeringskringen.

Een mens zou denken dat de Vlaamse regering, nu het deficit slinkt tot amper 150 miljoen op een budget van 39 miljard euro, goedgeluimd de Vlaamse feestdag kon gaan vieren. Niets was minder waar. De teambuilding die Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) woensdagavond had ingepland - een nieuw charmeoffensief na de ijsjes vorige week vrijdag - viel in het water door een hallucinante rel in het Vlaams Parlement.

Rel

Alles begon bij Vlaams minister van Begroting en Financiën Annemie Turtelboom, die woensdag vroeg op de dag verklaarde dat ze de federale meevaller moest vernemen uit het persbericht verstuurd op dinsdag 7 juli om 15.30 uur.

Goed nieuws voor Vlaanderen wordt geapprecieerd @jvanovertveldt. Maar correcte informatie-uitwisseling is even belangrijk. #samenaanwerken— Annemie Turtelboom (@ATurtelboom) July 8, 2015

Het sein voor de Vlaamse Open VLD- en CD&V-fractieleiders Bart Somers en Koen Van den Heuvel om de aanval te openen op de diensten van federaal minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA). 'Onaanvaardbaar', volgens Somers. 'Van een Vlaams-nationalistisch minister verwachten we meer respect voor de deelstaten', aldus Van den Heuvel tijdens de plenaire zitting in het Vlaams Parlement.

Die aanval schoot Van Overtveldt in het verkeerde keelgat. Om kwart na zeven haalde die snoeihard uit via het persagentschap Belga en via Twitter. Waarop hij prompt ook het mailverkeer met de deelstaten overmaakte aan Vlaams Parlementsvoorzitter Jan Peumans. Ook die mail zou rond... 15.30 uur verstuurd zijn. 

Dat ik raming personenbelasting niet aan regio’s heb gestuurd is klinkklare onzin. Is gelijktijdig gebeurd + extra technische sessies. Punt.— Johan Van Overtveldt (@jvanovertveldt) July 8, 2015

De oppositiepartijen Groen, sp.a en Vlaams Belang roken bloed en vorderden minister Turtelboom op voor een latenightsessie in het Vlaams Parlement. Het avondje teambuilding viel in het water en Turtelboom moest zwaar door het stof. Uiteindelijk gaf ze toe dat Van Overtveldt de pers en de deelstaatkabinetten quasi gelijktijdig had geïnformeerd. Een geprikkelde sp.a-fractieleider Joris Vandenbroucke nam Turtelboom vol onder vuur. 'Het feit blijft dat u gezegd hebt dat uw federale collega u heeft geïnformeerd via de pers, terwijl het zonneklaar is dat dat niet zo is. Waarom hebt u dat niet gezegd?' Ook Groen ging flink door. 'Uw geloofwaardigheid heeft een slechte beurt gemaakt.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud