Vlaamse onderhandelaars nog altijd bijeen

De toponderhandelaars zijn zondagavond opnieuw bij elkaar in het kantoor van de minister-president op het Martelaarsplein in Brussel. ©BELGA

Vlaams formateur Jan Jambon wil maandag zijn Vlaams regeerakkoord voorstellen. Maar de geprekken zijn na een lange nacht nog altijd bezig.

De coalitiepartners N-VA, Open VLD en CD&V zitten sinds zondagochtend opnieuw samen voor de Vlaamse regeringsonderhandelingen.

Na bilaterales en enkele technische uitklaringen startte Jambon zondag met een compromisvoorstel. Dat 'menu dat voor elke partij wat lekkers bevat' moest het mogelijk maken zondagnacht te landen. 'Iedereen heeft de intentie vannacht af te ronden. Anders wordt het niet alleen voor Jambon, maar voor iedereen gênant,' viel zondag te horen. 

Kip met appelmoes

De gesprekken gingen na het diner zondagavond - kip met appelmoes - de nacht in. Maandagochtend zijn de gesprekken nog altijd bezig.

De belangrijkste beslissingen die nog moeten worden genomen, hangen samen met de Vlaamse begroting. Om een begroting in evenwicht in te dienen moet voor volgend jaar sowieso extra geld worden gezocht. Daarnaast hebben alle partijen verlanglijstjes die gepaard gaan met extra geld.

Zo moeten nog knopen worden doorgehakt over de afschaffing van de woonbonus. De regering wil die compenseren door lagere registratierechten, maar dat slaat op korte termijn een serieus gat in de begroting. 

De onderhandelaars overwegen daarom de begroting in het rood te laten gaan. De vraag is hoe groot het tekort zal zijn en tot wanneer er een tekort zal zijn. 

M-decreet

Inhoudelijk zouden vrijwel alle beslissingen genomen zijn.

Afgelopen nacht werden onder meer knopen doorgehakt over het M-decreet, dat kinderen met een beperking zoveel mogelijk wil integreren in het gewoon onderwijs. Dat M-decreet gaat op de schop, meldt Het Laatste Nieuws maandag en het nieuws wordt bevestigd aan De Tijd. In de plaats komt er een begeleidingsdecreet, waardoor vaker per kind zal worden bekeken welk type onderwijs - gewoon of buitengewoon - het meest geschikt is.

Over de grote meerderheid van het regeerakkoord zijn eerder al knopen doorgehakt. Verschillende zaken lekten eerder dan ook al uit, zoals het afschaffen van de opkomstplicht, een Vlaamse canon en hogere drempels voor nieuwkomers.

Oktoberverklaring

Ook de vraag welke partij welke bevoegdheid krijgt en wie minister wordt moet nog worden beantwoord.

Als Jambon maandag zijn regeerakkoord kan voorstellen, volgen daarna wellicht dinsdag de partijcongressen waarop groen licht moet volgen voor het regeerakkoord. Daarna kan Jambon de eed afleggen en zijn regeerakkoord voorstellen in het Vlaams Parlement. Wellicht lukt dat pas woensdag.

Voor het eerst zal de traditionele State of the Union in Vlaanderen dan geen Septemberverklaring maar een Oktoberverklaring zijn. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud