Vlaamse oppositie niet onder indruk

De oppositie reageert teleurgesteld en ietwat misnoegd op de Septemberverklaring van minister-president Kris Peeters. 'Borstklopperij zonder cijfers', hekelde Groen-fractieleider Filip Watteeuw. 'Dit is een kopie van vorig jaar, toen het eigenlijk al een kopie was van het jaar voordien.' Vooral het ontbreken van concrete cijfers in de toespraak zit de oppositie hoog.

Peeters trapte met zijn traditionele Septemberverklaring het Vlaamse parlementaire jaar op gang. Hij kon voor volgend jaar een begroting in evenwicht voorleggen, maar daarvoor moest het leeuwendeel van de nieuwe beleidsmaatregelen wel on hold.

Niettemin was het voor de oppositie in eerste instantie moeilijk om al meteen met scherp te schieten. 'Dit is een nieuwjaarsbrief zonder cijfers', hekelde LDD-fractieleider Lode Vereeck. Hij vindt het niet kunnen dat het parlement niet meteen het nodige cijferwerk kreeg voorgelegd, terwijl er wel meteen een persconferentie over de begroting gepland staat.

Ook Open Vld-collega Sas Van Rouveroij was daar niet mee opgezet. Bovendien is Peeters er volgens hem 'niet in geslaagd te erkennen dat de toestand wel degelijk ernstig is'. In deze crisistijden had de liberale kopman gehoopt op 'een wervend verhaal en structurele wijzigingen', maar daar vond hij niets van terug.

Vlaams Belanger Joris Van Hauthem tot slot vroeg zich af of de Vlaamse regering wel voldoende vooruit kijkt. Zo miste hij duidelijkheid over de financiering van de zesde staatshervorming, inclusief nieuwe bevoegdheden en de responsabilisering voor de Vlaamse ambtenarenpensioenen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud