Advertentie
Advertentie

Vlaamse overheid gaf 1,5 miljard uit aan consultants

De Vlaamse regering gaf deze legislatuur al 1,5 miljard euro uit aan consultancy. ©BELGA

Vlaams minister Hilde Crevits onthulde dinsdag dat haar regering deze legislatuur al 1,5 miljard euro uitgaf aan externe consultants. Dat roept de vraag op of een 'slanke overheid' daadwerkelijk goedkoper is.

Minister van Welzijn Hilde Crevits (CD&V) kreeg dinsdag in de commissie Welzijn vragen over de consultancyopdrachten die haar departement gunde aan het bedrijf WhoCares?. Daarover was ophef ontstaan nadat Het Laatste Nieuws en Apache hadden gemeld dat ex-minister Jo Vandeurzen (CD&V) via dat bedrijfje als consultant werkte voor het departement waarvoor hij als minister verantwoordelijk was.

Om duidelijk te maken dat haar departement geen overdreven bedragen aan consultancy uitgeeft, gaf Crevits mee hoeveel de Vlaamse overheid sinds 2019 in totaal spendeerde aan consultants. Alles bij elkaar gaat het om 1,5 miljard euro.

Advertentie

Daarvan was 40 miljoen voor de vier grote spelers Deloitte, KPMG, Ernst & Young en PWC. IT-consultancy was goed voor 860 miljoen euro. De rest ging onder andere naar IT-abonnementen en opdrachten voor architecten, ingenieurs of experts in milieueffectrapporten.

115,6 miljoen
Het departement Welzijn gaf deze legislatuur ruim 115 miljoen uit aan consultants.

Van de 1,5 miljard euro gaf het beleidsdomein Welzijn, Volksgezondheid en Gezin tot en met 31 maart van dit jaar 115,6 miljoen uit. 2,5 miljoen vloeide naar de Big Four. 'Het gaat om 115,6 miljoen op een portefeuille van 60 miljard euro. Het is helemaal niet zo dat Welzijn, Volksgezondheid en Gezin op dat vlak de eerste plaats inneemt', verdedigde Crevits zich.

Kaasschaaf

Het hoge prijskaartje van consultancy roept vragen op over de besparingen op het ambtenarenapparaat. Verschillende regeringen bouwden de administraties af om de kosten te drukken. 'De voorbije 25 jaar is inderdaad geopteerd voor een slankere overheid', erkende Crevits. 'We hebben er bewust voor gekozen expertise in te kopen op projectbasis, eerder dan die expertise breed uit te bouwen en in stand te houden voor de overheidsdiensten. Het is echt van belang dat we het debat erover breed voeren en bekijken of dat goede keuzes zijn geweest.'

De vraag is of de overheid zo goedkoper af is of dat de uitgaven zich vooral verplaatsten naar privéconsultants. Vlaams Parlementslid Jeremie Vaneeckhout (Groen) hekelde dat 'kaasschaafbeleid' en pleitte ervoor de aanbestedingsopdrachten te laten doorlichten door het Rekenhof. Dat kan dan meteen bekijken of de opdrachten beter door de Vlaamse overheid waren uitgevoerd.

Hopelijk beseft iedereen dat de stortvloed aan onverwachte crisissen de nood aan extra ondersteuning hoog heeft gemaakt.

Hilde Crevits
Vlaams minister van Welzijn (CD&V)

Crisis na crisis

Dat de kosten van consultants op het departement Welzijn de jongste jaren zijn opgelopen, bevestigde Crevits. De vorige legislatuur gaf het 1,5 miljoen euro uit aan consultancy voor het domein Zorg en Gezondheid, zonder de andere beleidsdomeinen van het departement. Dat bedrag steeg deze legislatuur naar 15 miljoen.

Dat komt volgens Crevits deels door de coronacrisis, die goed was voor 5 miljoen euro aan consultancyuitgaven, gevolgd door de opvangcrisis voor asielzoekers, de komst van tienduizenden Oekraïense vluchtelingen, het apenpokkenvirus en de pfas-vervuiling. 'Hopelijk beseft iedereen dat die stortvloed aan onverwachte crisissen de nood aan extra ondersteuning hoog heeft gemaakt.' Ook de almaar grotere vraag naar nieuwe informaticasystemen, waar de overheid externen voor inroept, speelt mee.

Hoeveel andere departementen van de Vlaamse overheid uitgaven aan privéconsultants en of de uitgaven ook daar omhooggingen, was dinsdag nog niet bekend. Het kabinet van de Vlaamse minister-president Jan Jambon (N-VA) werkt aan dat overzicht na een parlementaire vraag van Thijs Verbeurgt (Vooruit), maar zegt nog te wachten op informatie van enkele administraties.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.