Vlaamse overheid kan veel efficiënter
De werking van de Vlaamse overheid kan veel efficiënter. Tot die conclusie komt de Commissie Efficiëntie en Effectieve Overheid in haar eindrapport, zo schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad dinsdag. In het rapport is er onder meer sprake van een gebrek aan visie, tegenstrijdige beslissingen en een gedemotiveerd ambtenarencorps.
'In vergelijking met andere landen met een groot overheidsbeslag, zoals de Scandinavische landen, is er duidelijk ruimte voor verbetering', klinkt het in het eindrapport van professor Geert Bouckaert en gewezen parlementsvoorzitter Norbert De Batselier (sp.a).
Het rapport focust ook op de dienstverlening voor de burger. Zo is er kritiek op het systeem van vergunningen. Dat is 'een sterk geregelde en niet afgestemde set van procedures waardoor de stabiliteit omslaat in verlamming en in niet-beslissen'. En dat werkt de rechtsonzekerheid in de hand.
Ander punt van kritiek is de 'versnippering en onduidelijkheid' door de creatie van 'steeds nieuwe overheidsinstanties'. Het 'voortdurende sleutelen aan de werkingssituatie' leidt ook 'tot een minder performante en deels gedemotiveerde administratie'.
Volgens de kranten kent de Vlaamse regering de inhoud van de nota, maar werd er beslist niet te veel ruchtbaarheid te geven aan het advies. De Commissie Efficiëntie en Effectieve Overheid werd in 2008 opgericht en in januari ontbonden.
Bourgeois
In het radioprogramma De Ochtend reageerde de Vlaamse minister van Bestuurszaken, Geert Bourgeois, op de bekendmaking van het rapport. Hij meent dat het oordeel nuance mist omdat de huidige regering toch al vooruitgang heeft geboekt in het verhogen van de efficiëntie. 'Er zijn nu 7 procent minder ambtenaren, zonder kwaliteitsverlies.' Onder meer wat het toekennen van vergunningen betreft, heeft de Vlaamse regering maatregelen genomen om de procedures te vereenvoudigen en te komen tot één omvattende bouw- en milieuvergunning. 'Ik heb ook de bindende adviezen van de ambtenaren afgeschaft, zodat het opnieuw de politiek is die beslist', vermeldde Bourgeois.
Ook de vaststelling dat de Vlaamse ambtenaren gedemotiveerd raken, verbaast Bourgeois. Hij haalde het recentste tevredenheidsonderzoek bij de ambtenaren aan, waarin liefst 94 procent van de leidinggevenden zich tevreden noemde, en 84 procent van de rest van het korps.
De minister gaf wel toe dat er een te grote versnippering is gegroeid in het beleid. 'Van één ministerie van de Vlaamse Gemeenschap is het door de jaren gegroeid naar een proliferatie van meer dan 80 entiteiten.' De huidige regering koos er volgens hem echter voor een periode van 'bestuurlijke rust' in te lassen, omdat bij haar aantreden de hervorming onder de noemer 'beter bestuurlijk beleid' er net toe geleid had dat 'haast elke ambtenaar op een andere stoel zat'.
Bourgeois nam de beslissing dat tien entiteiten worden afgeschaft. Het kan beter maar 'dan moeten we durven afstappen van het principe van het 'beter bestuurlijk beleid' dat de voorbereiding en uitvoering van beleid uit elkaar haalde'.
Meest gelezen
- 1 Klimaatvoluntarisme Depraetere jaagt coalitiepartners op stang
- 2 Nieuwe telecomoperator Digi duikt met tarieven stevig onder de concurrentie
- 3 Onderzoek naar Didier Reynders: Nationale Loterij wijst op tweede verdachte spelersrekening
- 4 Kwantumchip van Google doet in 5 minuten wat strafste supercomputer 10.000.000.000.000.000 miljard jaar kost
- 5 Hoe klop je de MSCI World-index: de succesformule van de alfa-meesters