Vlaamse overheid koopt vanaf 2025 alleen nog elektrische dienstwagens

©BELGA

In een poging de doelstellingen voor CO2-uitstoot te halen zal de Vlaamse overheid vanaf 2025 alleen nog volledig elektrische personenwagens aankopen of leasen.

In het regeerakkoord en het Vlaamse Energie- en Klimaatplan legde Vlaanderen de ambitie vast om het wagenpark van de overheid te vergroenen. Er werd gemikt op een vermindering van de CO2-uitstoot met 40 procent tegen 2030. Die ambitie blijkt momenteel onhaalbaar, omdat de uitstoot tussen 2015 en 2019 met amper 4,7 procent afnam.

Het noopte de regering tot een nieuw Actieplan Mobiliteit 2.0. Daarin erkent ze dat 'een stevige versnelling hoger geschakeld moet worden in de vergroening van het wagenpark, vooral elektrificatie', staat te lezen.

4
procent
Amper 4 procent van het wagenpark van de Vlaamse overheid is volledig elektrisch.

Cijfers uit 2020 geven aan dat het wagenpark van de Vlaamse overheid amper 4 procent volledig elektrische auto's omvat. Nu al geldt de regel dat de Vlaamse overheid alleen elektrische, plug-inhybride, volledig hybride en CNG-personenwagens mag aankopen of leasen. Vanaf 2025 worden de criteria dus een stuk strenger, want dan mogen alleen nog volledig elektrische personenwagens aangekocht worden. Twee jaar later gaat die regel ook in voor bestelwagens.

Dienstverplaatsingen

De overheid neemt tot slot de dienstverplaatsingen door Vlaamse ambtenaren in het vizier. Tot nu telden niet alle dienstverplaatsingen met een privéwagen mee voor de berekening van de totale CO2-uitstoot. Daardoor bleef een deel van de werkelijke uitstoot onder de radar. 'Die evolutie dreigt de reductiedoelstelling uit te hollen', beseft de Vlaamse regering, die dienstverplaatsingen met privéwagens voortaan laat meetellen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud