Advertentie

Vlaamse premie voor Duitse oorlogsgraven

De Duitse militaire WOI-begraafplaats in Langemark-Poelkapelle ©BELGA

De Vlaamse regering maakt 445.000 euro over aan de organisatie die de Duitse militaire kerkhoven in Vlaanderen onderhoudt.

De drie overblijvende Duitse militaire begraafplaatsen uit de Eerste Wereldoorlog in Vlaanderen krijgen bijna een half miljoen euro voor renovatie en onderhoud. Het gaat om kerkhoven in Langemark-Poelkapelle, Vladslo en Menen.

Het initiatief daarvoor kwam van Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois (N-VA).

Iets minder dan de helft van de premie gaat naar de begraafplaats in Langemark-Poelkapelle. Daarmee zal de 'Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorgen', zeg maar het Duitse equivalent van de Engelse War Graves Commission, zowel het exterieur als het interieur van het inkomgebouw restaureren en de algemene restauratie van het kerkhof uitvoeren.

Een derde van het geld zal gebruikt worden voor de begraafplaats in Vladslo, waar gelijkaardige herstelwerken als in Langemark zullen gebeuren. Ook komt er een natuurstenen verharding rond de bekende beeldengroep 'Treurend Ouderpaar' van Käthe Kollwitz. Bovendien wordt de begraafplaats toegankelijker gemaakt voor mindervaliden. Het resterend budget van 84.000 euro gaat naar het behoud van de vorm en het zicht van het kerkhof.

Overheidsbijdrage

De Duitse Volksbund is een particuliere vereniging die zich door middel van bijdragen, giften en schenkingen financiert. Twintig procent van het budget bestaat uit subsidies die de Duitse overheid geeft. Omdat de begraafplaatsen beschermde monumenten zijn, krijgt de Volksbund ook ongeveer 24.000 euro van Onroerend Erfgoed Vlaanderen. De Volksbund staat in voor twintig procent van de onderhoudswerken en vijftig procent van de restauratiewerken op de kerkhoven.

De Britse tegenhanger, de Commonwealth War Graves Commission, is een samenwerking tussen het Verenigd Koninkrijk, Canada, Australië, Nieuw-Zeeland, Indië en Zuid-Afrika. De Commissie kon voor het werkjaar 2012-2013 voor iets meer dan achtentachtig procent van het totale budget rekenen op bijdragen van de lidstaten.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud