Advertentie
Advertentie
netto

Vlaamse PV-premie moet nieuwe boost aan zonnepanelen geven

Gezinnen kunnen vanaf 1 januari tot 1.500 euro steun aanvragen voor de plaatsing van zonnepanelen. ©BELGA

Mensen die vanaf volgend jaar zonnepanelen op hun dak leggen, kunnen rekenen op een premie tot 1.500 euro. Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) ambieert in haar Zonneplan dat er tegen 2025 voor 1.500 megawatt extra capaciteit op de Vlaamse daken komt.

Vanaf 1 januari kunnen jaarlijks 27.000 gezinnen rekenen op een premie tot maximaal 1.500 euro voor de plaatsing van zonnepanelen op hun dak of in hun tuin. Met die zogenaamde PV-premie, verwijzend naar photovoltaics of fotovoltaïsche cellen, kunnen particulieren hun investering in naar schatting tien jaar terugverdienen.

Over heel Vlaanderen moeten met dat geld in vijf jaar tijd 400.000 installaties met zonnepanelen worden geplaatst, goed voor een capaciteit van 1.500 megawatt (MW). Dat komt ongeveer overeen met de productie van anderhalve kerncentrale.

Advertentie
5%
gebruikte dakoppervlakte
Ongeveer 5 procent van de daarvoor geschikte dakoppervlakte wordt nu gebruikt om zonne-energie op te wekken.

Minister Demir erkent dat dat een heel ambitieuze missie is. 'Maar ze is ook broodnodig om de energie- en klimaattransitie waar te maken. Vandaag ligt er ongeveer 3.600 MW aan zonnepanelen. Die zijn verdeeld over meer dan 500.000 installaties, die ongeveer 5 procent van de geschikte dakoppervlakte bedekken. Er is dus nog veel potentieel', zegt ze.

Calls

Voor bedrijven die zonnepanelen willen plaatsen, werkte het kabinet-Demir een ander steunmechanisme uit. Zij kunnen deelnemen aan calls voor middelgrote zonneprojecten van 40 kilowatt tot 2 megawatt. Per call deelt de Vlaamse overheid investeringssteun uit aan de ondernemingen die het goedkoopst die groene energie kunnen opwekken op hun dak. Jaarlijks zal de Vlaamse regering daarvoor 25 miljoen euro uitkeren.

Daarnaast wil de Vlaamse regering het met haar Zonneplan ook mogelijk maken dat burgers, lokale overheden en ondernemingen zich kunnen verenigen in een energiegemeenschap en zo opgewekte energie kunnen delen.

Advertentie

Voor de PV-premie en de projectcalls trekt de Vlaamse regering ruim 57 miljoen euro uit. 'Vlaanderen bewijst daarmee nogmaals zijn ambitie om op een doordachte manier te gaan naar meer hernieuwbare energie', zegt Demir.

Groenestroomcertificaten

De twee formules vervangen de verfoeide groenestroomcertificaten, die werden doorgerekend in de energiefactuur van de gezinnen. Hoe meer mensen en bedrijven zonnepanelen plaatsten onder dat regime, hoe hoger de subsidies en overeenkomstig de energiefactuur. 'De 29 miljard euro aan uitgedeelde certificaten betalen we nog tot 2030 af', zegt Demir.

De minister ijvert ervoor om de factuur van de PV-premie niet bij de gezinnen terecht te laten komen. 'Kostenefficiëntie primeert, oversubsidiëring bestrijden we en we gaan niet zomaar alles doorrekenen in de energiefactuur', zegt Demir.

Nochtans worden de subsidies wel vanuit de begroting, die gespijsd wordt door belastingen, betaald. Maar het kabinet-Demir ontkent dat dat een vestzak-broekzakoperatie is van de energiefactuur naar de belastingbrief. 'Nu is er slechts een eenmalige steun en wordt een vast budget per jaar voorzien', zegt ze.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.