Advertentie

Vlaamse regering akkoord over hervorming scholenlandschap

Vlaams minister van Onderwijs, Pascal Smet (sp.a). (Foto: Belga) ©BELGA

De Vlaamse regering heeft woensdagavond een akkoord bereikt over een ingrijpende hervorming van het scholenlandschap. De regering mikt op grote scholengroepen met gemiddeld 6.000 leerlingen, leerkrachten die niet langer benoemd worden bij één school en professionelere directies. Financiële en andere prikkels moeten de scholen daartoe verleiden, kondigde onderwijsminister Pascal Smet donderdag aan in het parlement.

Het onderwijslandschap omgooien doe je niet op één-twee-drie, onderstreepte Smet. Pas vanaf september 2017 zullen de scholengroepen met een eigen rechtspersoonlijkheid dus het levenslicht zien. De regering mikt op gemiddeld 6.000 leerlingen, met een ondergrens van 2.000.

Hoe de groepen er precies zullen uitzien, kan stevig uiteenlopen. Smet zelf ziet voordelen bij groepen die zowel basis- als secundaire scholen omvatten, maar groepen per niveau kunnen ook. De scholengroepen kunnen ook regionaal blijven, of 'Vlaanderenbreed' gaan.

Advertentie

Het blijft wel een vrijwillige oefening. Financiële en andere prikkels moeten scholen over de streep trekken om de krachten te bundelen. Smet verwees naar schaalvoordelen en de professionele uitbouw van directies, maar denkt ook aan meer individuele incentieven. Zo zou een directiefunctie op groepsniveau bijvoorbeeld wat extra loon kunnen opleveren.

Lerarenloopbaan

Voor leerkrachten blijft de vaste benoeming op groepsniveau het doel. Ze zullen uiteraard één school als vaste standplaats aangewezen krijgen, maar indien nodig zouden ze in de toekomst vlotter naar andere scholen in dezelfde groep kunnen verhuizen.

Ook over de zij-instromers en het ruimere loopbaanpact bereikte de Vlaamse regering trouwens een akkoord, al gaat het voorlopig slechts om een eerste, nog aanpasbare discussienota. Zonder al in detail te treden, liet Smet verstaan dat zij-instromers voortaan de nodige anciënniteit zullen kunnen meenemen, maar vooraf wel een soort assessment moeten doorlopen.

De oppositie nam alvast weinig genoegen met de voorstellen van de minister. 'Dit is de zoveelste start van het loopbaanpact', aldus Vlaams parlementslid en voormalig minister van onderwijs Marleen Vanderpoorten (Open VLD). 'Dit zijn geen concrete maatregelen, maar een discussietekst. Het debat zal nu dus pas beginnen met' de sociale partners. Het is de zoveelste start van het lerarenloopbaanpact en dat is een vreselijk gemiste kans.'

Ook Groen-fractievoorzitter Elisabeth Meuleman mist concrete maatregelen en vreest dat de operatie van de scholengroepen vooral een budgettaire oefening wordt.

Advertentie
Gesponsorde inhoud