Vlaamse regering beloont 'grote' fusies van gemeenten

Vlaams minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers ©Photo News

Een fusiegemeente van minder dan 20.000 inwoners krijgt geen steun meer.

De Vlaamse regering heeft een voorstel van minister van Binnenlands Bestuur Bart Somers (Open Vld) over steun voor fusies van gemeenten goedgekeurd. Dat zegt de minister in de krant De Zondag.

Een fusieoperatie van minder dan 20.000 inwoners krijgt geen schuldverlichting meer. De schuldovername door de Vlaamse overheid stijgt naarmate de fusiegemeente groter is.

Een fusieoperatie van minstens 20.000 inwoners krijgt voortaan 200 euro per inwoner in de vorm van schuldovername. Dat bedrag stijgt naar 300 euro vanaf 25.000 inwoners, 400 euro vanaf 30.000 inwoners en 500 euro vanaf 35.000 inwoners.

Budget van 50 miljoen

Het budget voor schuldovername wordt opgetrokken van 20 naar 50 miljoen euro. Gemeenten die fusioneren krijgen ook twee extra schepenen in de eerste bestuursperiode en een extra schepen in de tweede.

We moeten nog meer bevoegdheden doorspelen naar de lokale besturen.
Bart Somers
Vlaams minister van Binnenlands Bestuur

In de vorige legislatuur zijn er zeven vrijwillige fusies gerealiseerd. Somers wil dat aantal minstens verdubbelen. Het belang van sterke lokale besturen werd volgens Somers opnieuw aangetoond door de coronacrisis. 'We hebben al veel gevraagd van de lokale besturen en we zouden eigenlijk nog meer bevoegdheden moeten doorspelen. Maar we botsen op die beperkte schaal. Zomerscholen inrichten, kinderopvang, triagecentra opzetten, dat vraagt veel, hoor.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud