Vlaamse regering beslist vandaag over Uplace

©Emy Elleboog

De Vlaamse regering beslist vandaag over een nieuw ruimtelijk plan voor het winkel- en entertainmentcomplex Uplace in Machelen. Ondertussen is de ministerraad even geschorst. Pas om 16u zit de Vlaamse regering opnieuw samen om de knoop door te hakken. Mogelijk wordt de beslissing uitgesteld tot begin volgende week.

De Vlaamse regering wil vandaag de knoop doorhakken over Uplace, maar het is een moeilijke bevalling. Gisteren werd nog tot laat tussen coalitiepartners N-VA, Open VLD en CD&V vergaderd. Vrijdag is de ministerraad rond 12.30u geschorst. De Vlaamse regering zit pas om 16u pas opnieuw samen, want Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) heeft vanmiddag een ontmoeting met de Volvo-top die hij niet kan afzeggen. 

Waarover gaat de discussie? Geen enkel bouwproject is mogelijk zonder duidelijke ruimtelijke krijtlijnen van wat mag en niet mag. Het ruimtelijk plan voor het 'Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel' doet dat voor de noordrand van Brussel. Dat ruimtelijk plan bepaalt of en in welke vorm Uplace er kan komen, maar is ook belangrijk voor andere investeringsprojecten zoals het ziekenhuis van Vilvoorde. 

In juni 2014 heeft de Raad van State een deel van dat ruimtelijk plan, namelijk de zone waarbinnen ook Uplace valt, vernietigd. Voor dat vernietigde deel moet Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V) een nieuw voorstel formuleren. Concreet discussieerde de Vlaamse regering deze week in hoeverre Uplace kan worden gedownsized door het aantal vierkante kilometer voor retail in te perken in de aangepaste versie van het ruimtelijk plan. Komt er een vorm van Uplace-light? 

2004: De eerste plannen voor een shopping centrum op de voormalige site van de Renault-fabriek aan de viaduct van Vilvoorde. 

2009: Op de laatste bijeenkomst van de Vlaamse regering Peeters-I keurt ze een zogenaamde brownfieldconvenant met Uplace goed. Daarin wordt onder meer afgesproken dat Uplace mee betaalt voor de nieuwe wegeninfrastructuur en de vervuilde terreinen zal saneren. Open VLD is binnen de Vlaamse regering de grote trekker van het dossier. 

2010: Uplace krijgt een socio-economische vergunning. Hiertegen is geen beroep meer mogelijk.

2011: Uplace krijgt een stedenbouwkundige vergunning

2012: Uplace krijgt een milieuvergunning. Het winkelcomplex heeft alle vergunningen binnen, maar de tegenstanders van het project gaan in beroep.

2014: De milieuvergunning wordt door de Raad van State eerst geschorst en daarna vernietigd. De reden is partijdigheid. De Vlaamse overheid is rechter (over de milieuvergunning) en partij (in de brownfieldconvenant) tegelijk.  Ook een deel van het ruimtelijk plan wordt dor de Raad van State vernietigd omdat er geen zekerheid is over de nodige mobiliteitsmaatregelen. 

Februari 2015: de Vlaamse regering wil zowel een nieuwe brownfieldconvenant als een nieuw ruimtelijk plan goedkeuren. De vraag is of het Uplace-project in die nieuwe regeringsplannen zal ingeperkt worden ten opzichte van de eerste plannen voor het project. Pas later volgt een beslissing over de milieuvergunning.

De Vlaamse regering kan vandaag nog maar een ‘voorlopige vaststelling’ van een vernietigd deel doen. Pas na zes maanden, waarin een openbaar onderzoek gebeurt, wordt dat nieuw deel van het definitief door de Vlaamse regering goedgekeurd.

Kan het nieuwe plan van toepassing op Uplace dan niet meer worden aangevochten? Toch wel. Na de definitieve vaststelling kunnen tegenstanders het project opnieuw aanvechten met een 'vordering tot schorsing' en een 'beroep tot nietigverklaring' bij de Raad van State. Het rechtscollege zal dan opnieuw moeten oordelen over de wettigheid van de beslissing.

Rechter en partij 

Ook de afspraken tussen de Vlaamse regering en Uplace worden vandaag opnieuw bekeken. De Vlaamse regering tekende in 2009 een zogenaamde brownfieldconvenant met Uplace om samen de vervuilde terreinen in Machelen een nieuwe toekomst te geven. Door die afspraak had de Raad van State bezwaren bij de rol van de Vlaamse regering, die zowel als rechter als partij optreedt. De Vlaamse regering zal daarom vandaag een nieuwe brownfieldconvenant goedkeuren, maar ook hier kunnen tegenstanders opnieuw naar de Raad van State stappen.

Oppositiepartij Groen riep de Vlaamse regering vanochtend opnieuw op om geen groen licht geven voor het shoppingcomplex. 

Vandaag beslist de regering of Uplace er komt of niet.Enige logische optie is om Uplace nt te laten bouwen,vr mobiliteit+gezondheid in regio— Hermes Sanctorum (@hermessanctorum) February 13, 2015

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud