Vlaamse regering dwingt De Lijn tot minimumdienst bij staking

©BELGA

De directie en vakbonden van De Lijn krijgen tot april om een akkoord te vinden over gegarandeerde dienstverlening. De kans dat dat lukt, is echter 'bijna nihil'.

De socialistische vakbond ACOD organiseert woensdag in heel Vlaanderen een staking bij De Lijn. Een op de drie chauffeurs van bussen en trams is niet uitgereden.

De hinder is het grootst in de steden en aan de kust. De vervoersmaatschappij roept reizigers op de website verstoring.delijn.be te raadplegen.

Met die chaotische situatie wil de Vlaamse regering komaf maken. De regering-Jambon eist dat de directie van De Lijn en de vakbonden tegen begin april een akkoord sluiten over een gegarandeerde dienstverlening. Reizigers weten dan op voorhand welke bussen uitrijden.

Regeerakkoord

Als de directie en de bonden geen akkoord vinden, zal de regering zelf het initiatief nemen om de gegarandeerde dienstverlening te realiseren. Dat blijkt uit het Vlaamse regeerakkoord en bevestigt minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) in haar vorige week gepubliceerde beleidsnota.

De kans dat de directie en de bonden een deal sluiten, is bijna nihil.
Jo van der herten
acv-vakbondsman

De woordvoerder van Peeters zei dinsdag dat De Lijn zes maanden kreeg voor een akkoord vanaf de start van de nieuwe regering. Omdat de regering-Jambon op 2 oktober de eed aflegde, verwacht Peeters dus begin april volgend jaar een deal. Welke maatregel ze bij gebrek aan akkoord bij de vervoersmaatschappij zal doorduwen, wilde haar woordvoerder niet kwijt.

Aantasting stakingsrecht

De kans dat de directie en de vakbonden tegen april een compromis vinden, is erg klein. De drie bonden tonen zich erg kritisch voor het regeringsplan, dat ze een aantasting van het stakingsrecht vinden. Bovendien vinden in mei, kort na de deadline van de regering, sociale verkiezingen plaats.

‘De kans dat een deal het haalt, is bijna nihil’, zegt ACV-vakbondsman Jo Van der Herten. ‘We hebben bij De Lijn wel andere katten te geselen.’

Prioritiaire lijnen

De Vlaamse regering probeert De Lijn - in navolging van de NMBS - al langer tot een minimale dienstverlening te dwingen. Volgens de beheersovereenkomst 2017-2020 moet de vervoersmaatschappij er bij een staking voor zorgen dat de ‘prioritaire lijnen’ maximaal bediend blijven via de gerichte inzet van beschikbaar personeel. Dat systeem werd al verschillende keren gebruikt.

Woensdag legt De Lijn evenwel geen prioritaire lijnen vast. Omdat de ACOD de staking pas dinsdag bevestigde, had het bedrijf daarvoor te weinig tijd. ‘We zullen zien welk personeel komt opdagen en zoveel mogelijk ritten laten plaatsvinden’, zegt Inge Debruyne, de woordvoerster van De Lijn.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud