Vlaamse regering geeft extra steun aan bedrijven

De Vlaamse regering breidt haar steunpakket voor bedrijven uit. ©James Arthur

Bedrijven kunnen rekenen op een extra steunpakket van de Vlaamse regering. Dat moet ondernemingen compenseren voor de terugval van hun omzet.

Minister van Economie en Werk Hilde Crevits (CD&V) maakte vrijdagochtend het beschermingsmechanisme van de Vlaamse regering bekend. Daarmee wil de regering bedrijven vergoeden die in augustus en september een omzetverlies van meer dan 60 procent tegenover 2019 lijden.

Vergoeding vaste kosten

De regering wil de ondernemingen vergoeden voor hun vaste kosten. Dat zijn kosten ze sowieso maken, los van de omvang van hun productie. Het gaat om de huur van gebouwen of een vaste aflossing van een lening. Door een terugval van de inkomsten kunnen ondernemingen het moeilijk krijgen die kosten te dekken.

15%
VASTE KOSTEN
Het kabinet-Crevits schat dat de vaste kosten goed zijn voor 15 procent van de bedrijfsomzet. De regering vergoedt de helft daarvan.

Het kabinet-Crevits schat dat de vaste kosten goed zijn voor 15 procent van de bedrijfsomzet. De regering vergoedt de helft daarvan. De voorwaarde is dat de onderneming evenveel dagen open is als vorig jaar, met uitzondering van de jaarlijkse sluitingsperiode. Als dat niet het geval is, wordt de steun gehalveerd. Ondernemingen die door de strengere maatregelen moeten sluiten, kunnen een voorschot van 2.000 euro aanvragen.

De steun kan oplopen tot maximaal 15.000 euro per bedrijf en kan pas aangevraagd worden na 30 september. Terwijl de regering eerder forfaitaire steun uitkeerde aan bedrijven, koppelt ze die nu aan de omzet en de activiteit in augustus en september. Ze mikt zo op bedrijven die in normale tijden geen moeilijkheden zouden kennen. 'Als we steun geven, moet die op de juiste plaatsen terechtkomen', zei minister-president Jan Jambon (N-VA). De Vlaamse regering raamt de kosten op 80 miljoen euro.

Evenementensector

Het nieuwe steunpakket komt er na overleg met de evenementen- en kermissector en met de horeca. Die sectoren hadden gehoopt in juli en augustus een mager jaar gedeeltelijk te compenseren, maar zagen die hoop gefnuikt door de strengere coronamaatregelen.

Vooral de evenementensector, waarin 80.000 mensen werken, was vragende partij voor een extra steunpakket.

Vooral de evenementensector, waarin 80.000 mensen werken, was de jongste dagen vragende partij voor een extra steunpakket. Boven op het beschermingsmechanisme breidt de Vlaamse regering de handelshuurlening uit naar die sector.

Daarmee kunnen organisatoren van evenementen, leveranciers en andere bedrijven in de sector twee maanden huur terugvorderen van de Vlaamse overheid. Het bedrag kan oplopen tot 35.000 euro. Een voorwaarde is dat de verhuurder van het pand ook een of twee maanden huur kwijtscheldt.

Achtergestelde leningen

De voorwaarden voor de toekenning van een achtergestelde lening aan bedrijven worden versoepeld. Tot nu konden bedrijven daar alleen aanspraak op maken als ze eind 2020 nog 80 procent van de tewerkstellingsgraad van vorig jaar hebben.

De Vlaamse regering vraagt aan de Participatiemaatschappij Vlaanderen, het investeringsvehikel dat de leningen toekent, die voorwaarde terug te brengen tot 60 procent. Ze redeneert dat de korte termijn en de strikte voorwaarde bedrijven afschrikken.

Positieve reacties

De Vlaamse werkgeversorganisatie Voka is tevreden met de nieuwe regeling. 'De tweede coronagolf dreigt heel wat rechtkrabbelende ondernemingen kopje onder te duwen, vooral in de sectoren van evenementen, horeca en handel. Extra steun kunnen die ondernemingen echt gebruiken', zegt woordvoerder Niko Demeester. Ook bij Toerisme Vlaanderen zijn positieve geluiden te horen. 'Het Vlaams beschermingsmechanisme biedt extra zuurstof voor onze toeristische ondernemers, en die is meer dan welkom.'

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud