Vlaamse regering grijpt in om economisch bloedbad te vermijden

Minister-president Jan Jambon vraagt de burgers niet te hamsteren. ©BELGA

De Vlaamse regering neemt een hele reeks maatregelen om de impact van het coronavirus te temperen. Daarmee wil ze een economisch bloedbad vermijden.

De Vlaamse regering trekt 100 miljoen euro uit voor crisiswaarborgen voor bedrijven. Daarmee wil ze vermijden dat bedrijven in financiële moeilijkheden geen lening of afbetalingsplan meer krijgen van de banken.

Horeca en winkels die genoodzaakt zijn te sluiten krijgen een forfaitaire vergoeding. Het gaat om 4.000 euro voor wie volledig moet sluiten en 2.000 euro voor wie in het weekend moet sluiten. De regering maakt gebruik van dezelfde regeling als voor wegenwerken, maar met dubbel zo hoge bedragen.

We willen zo veel mogelijk de shock opvangen zonder bijkomende paperassen.
Hilde Crevits
Minister van Economie

‘Die verdubbeling is er omdat zaken nu zeer acuut worden getroffen en geen tijd krijgen om zich voor te bereiden’, zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). ‘We willen zo veel mogelijk de shock opvangen zonder bijkomende paperassen.’ Mocht de sluiting verlengd worden na drie weken, dan komt er een forfaitaire dagvergoeding van 160 euro bovenop. Verdere specifieke schaderegelingen, bijvoorbeeld voor sectoren die werken met bederfbare producten, worden verder onderzocht.

Voor jeugd- en sociaal toerisme trekt de regering 5 miljoen euro uit. Daarnaast komen ook middelen vrij om in het ‘postcoronatijdperk’ voldoende toeristen naar Vlaanderen te trekken.

Over de scholen wordt nog overleg gepleegd. Er zijn veel vragen over digitaal lesaanbod en hoe de beperkte opvang wordt geregeld. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) benadrukt dat de huidige opschorting niet gelijk staat aan een schoolvakantie. Crèches en buitenschoolse opvang blijven open, maar wie ziek is, mag niet binnen.

Steeds meer zorgvoorzieningen worden afgesloten voor bezoekers. Woensdag werd al besloten dat de woon-zorgcentra sluiten, nu wordt dat doorgetrokken naar residentiële voorzieningen voor personen met een handicap en voor psychiatrische instellingen.

Het tekort aan mondmaskers moet aangepakt worden door een bestelling die minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) heeft gedaan met de 1,6 miljoen euro die hij van de federale regering had gekregen. Vlaanderen maakt 7 miljoen extra vrij voor een tweede levering.

Een nooddecreet moet het pad effenen voor tijdelijke gezondheidsinfrastructuur. 'We zullen in een mum van tijd extra capaciteit kunnen voorzien bij ziekenhuizen, zorginstellingen en onderzoeksinstellingen en willen instellingen zoveel als mogelijk vrijstellen van vergunningsregels en procedures uit het omgevingsbeleid', zegt minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). Het parlement moet het decreet wel nog goedkeuren.

Minister van Media Benjamin Dalle (CD&V) onderzoekt met de VRT of een aanbod gecreëerd kan worden voor de jongeren die thuiszitten en de bejaarden die in quarantaine moeten blijven.

Levering van drinkwater, gas en elektriciteit blijft operationeel. Ook huisafval wordt nog steeds opgehaald. De intercommunales krijgen richtlijnen dat uniform te houden en zo veel mogelijk prioriteit te geven.

Het openbaar vervoer van De Lijn blijft, maar cash betalen gaat niet meer. Burgers wordt gevraagd zich enkel voor het strikt noodzakelijke te verplaatsen met het openbaar vervoer.

De essentiële diensten van de lokale besturen mogen niet in het gedrang komen. Na overleg met de geloofsgemeenschappen werd besloten alle gebedsruimtes te sluiten. Inburgeringstrajecten verlopen niet meer klassikaal, er komen digitale alternatieven.

Minister van Financiën Mathias Diependaele (N-VA) maakt zich sterk dat de begroting gezond is en tegen een stootje kan. Onroerende voorheffingen worden pas in september geïnd, wat ondernemingen extra cashruimte van 1 miljard euro geeft.

Minister-President Jan Jambon (N-VA) vraagt de bevolking inspanningen te doen en te bekijken hoe ze zelf kan bijdragen.

De regering zegt dat ze zich flexibel opstelt. Wie zich bijvoorbeeld niet kan houden aan de voorwaarden en deadlines voor subsidies kan op soepelheid van de overheid rekenen. De regering hoopt zelf ook op soepelheid te kunnen rekenen van de Europese Commissie, bijvoorbeeld om de steunmaatregelen niet te beschouwen als verboden staatssteun

Minister-president Jan Jambon (N-VA) benadrukt dat voedingswinkels openblijven en dat hamsteren niet nodig is. Hij vraagt de bevolking inspanningen te doen en te bekijken hoe ze kan bijdragen. Een voorbeeld is geen terugbetaling te vragen voor tickets van afgelaste evenementen of handelshuurde  komende maand niet te innen.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud