Advertentie

Vlaamse regering heeft steunpakket voor tweede coronagolf klaar

©BELGA

De Vlaamse regering komt opnieuw met een steunpakket voor bedrijven. De blikvanger is het Vlaams beschermingsmechanisme dat 10 procent van de normale omzet van gesloten of getroffen bedrijven vergoedt.

Cafés, restaurants en niet-essentiële handelszaken zijn dicht en veel bedrijven die open blijven, zien hun omzet kelderen. De Vlaamse regering komt daarom opnieuw met een mand aan steunmaatregelen die het omzetverlies moeten compenseren.

Handelszaken die verplicht gesloten zijn kunnen onvoorwaardelijk een beroep doen op het Vlaams beschermingsmechanisme. Dat voorziet voor het omzetverlies tussen oktober en december 2020 in een compensatiebedrag ter waarde van 10 procent van de omzet in dezelfde periode vorig jaar.

Vaste kosten

De Vlaamse regering wil bedrijven daarmee hun vaste kosten helpen dekken. Dat zijn kosten die ondernemingen sowieso moeten maken los van de omvang van hun productie. Het gaat om de huur van een gebouw of de vaste aflossing van een lening. Minister van Economie Hilde Crevits (CD&V) zegt dat die vaste kosten gemiddeld 15 procent van de omzet bedragen en vergoedt daarvan dus twee derden.

15 %
Vaste kosten
Het kabinet-Crevits schat dat de vaste kosten goed zijn voor 15 procent van de bedrijfsomzet. De regering vergoedt daarvan twee derde.

Bedrijven die nog open zijn maar een omzetverlies van 60 procent kennen, kunnen eveneens een beroep doen op het mechanisme. Voor ondernemingen die nog geen jaar oud zijn wordt een andere vergelijkbare periode met omzetverlies in rekening gebracht of wordt gekeken naar het financiële plan.

Eind 2020

De bedrijven kunnen de steun voor hun omzetverlies aanvragen tussen 1 oktober en 31 december via de website van VLAIO, het Vlaams Agentschap Innoveren en Ondernemen. Voor de omzetdaling in augustus en september konden bedrijven eerder al een beroep doen op het mechanisme.

De steun voor het omzetverlies tussen oktober en december is wel geplafonneerd. Bedrijven met meer dan 50 werknemers kunnen rekenen op een maximumbedrag van 60.000 euro voor een periode van anderhalve maand. Dat plafond wordt verhoudingsgewijs aangepast als de periode van verplichte sluiting korter is. Kleine ondernemingen die dicht zijn krijgen daarnaast minstens 1.000 euro steun per vier weken.

Handelshuurlening

De Vlaamse regering verlengt daarnaast ook de eerder afgekondigde regeling rond de handelshuurlening. Ondernemingen die moeilijkheden ondervinden om de huur van hun pand te betalen, kunnen een beroep doen op een goedkope lening van de Vlaamse overheid. Die is bereid twee maanden huur voor te schieten aan de onderneming op voorwaarde dat de verhuurder zelf een of twee maanden huur kwijtscheldt.

De lening van de Vlaamse overheid moet worden terugbetaald tegen een rentevoet van 2 procent. Het geleende bedrag moeten de ondernemingen binnen de 18 maanden aflossen, maar de huurder is het eerste half jaar vrijgesteld van een terugbetaling. Het maximum dat huurders kunnen lenen is 35.000 euro. Bedrijven kunnen een aanvraag voor de handelshuurlening eveneens indienen bij VLAIO.

Volgens het kabinet-Crevits is dat een interessante optie voor verhuurders. Die zijn er zo tenslotte zeker van dat hun huurders de komende twee maanden zullen blijven betalen.

Crevits voorziet ook in extra steun voor de organisatie van digitale infosessies om handelaars online wegwijs te maken. Naast de organisatie van vijf webinars door VLAIO trekt de minister 700.000 euro uit waarmee Unizo en NSZ aanvullende webinars kunnen organiseren en ondernemers persoonlijk kunnen begeleiden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud