Advertentie

'Vlaamse regering is meer dan besparingsregering'

Geert Bourgeois noemt de Vlaamse regering meer dan een 'besparingsregering'. ©BELGIAN_FREELANCE

De Vlaamse regering is meer dan een boekhoudesparingsregering. Ze staat voor een fundamentele omslag in haar relatie met de burger. Dat zei Vlaams minister-president Geert Bourgeois (N-VA) op het openingscollege Politicologie van Carl Devos aan de Universiteit Gent.

'Wat is precies de kracht van verandering van deze Vlaamse regering? Waar staat deze regering voor? Is dit meer dan een besparingsregering?' vroeg professor Carl Devos aan Vlaams minister-president Geert Bourgeois.

Bourgeois diende Devos in een anderhalf uur durende toespraak van antwoord. Dat de Vlaamse regering bespaart, betekent niet dat de overheid zich terugtrekt en dat de Vlaming alles zelf maar moet oplossen. Maar de Vlaming zal wel zelfredzamer moeten worden, aldus Bourgeois.

'De sterken moeten beseffen dat zij een verantwoordelijkheid hebben in onze samenleving. Wie 100 procent zorg nodig heeft, bieden wij 100 procent zorg. Maar wie 10 procent zorg nodig heeft, bieden wij enkel die 10 procent. De overheid biedt een kader, maar ze kan niet alles doen.'

Scandinavische landen

'Less government, more governance', citeerde Bourgeois Narendra Modi, de premier van India. Daarvoor moet de mentaliteit van de burger veranderen, maar ook die van de overheid zelf. Minder betutteling en meer vertrouwen dus. Vrijheid en verantwoordelijkheid is de ideologie van Bourgeois.

Opvallend: Bourgeois verwees daarvoor naar de Scandinavische landen. Hij wees erop dat ze een groot overheidsbeslag hebben, maar ook een efficiënter en beter bestuur. 'De uitdaging voor de westerse landen is: how to get to Denmark', citeerde hij de Amerikaanse politicoloog Francis Fukuyama. Kortom: hervormingen zijn nodig om de welvaartsstaat te behouden.

Studentenprotest

Voor Bourgeois aan zijn rede begon, voerden de Gentse studenten actie tegen de verhoging van het inschrijvingsgeld. 'We zullen één front vormen tegen de besparingen van de Vlaams regering', zeiden de studentenvertegenwoordigers. 'Studenten moeten naar het hoger onderwijs kunnen op basis van hun capaciteiten, niet op basis van hun portemonnee. Dit is onaanvaardbaar.'

Het symbool van het studentenprotest is een schoppenaas, omdat de studenten het gevoel hebben dat met hun toekomst 'gepokerd' wordt. Op de vraag van de studentenvertegenwoordigers 'wie wil geen verhoging van het inschrijvingsgeld?' hield een meerderheid van de Gentse aula zo'n schoppen aas in de lucht.

Bourgeois kon de studenten nog geen duidelijkheid bieden. 'Er is nog geen beslissing over het inschrijvingsgeld voor het hoger onderwijs. Maar ik wil er toch op wijzen dat in Wallonië, waar de PS aan de macht is, het inschrijvingsgeld een pak hoger ligt dan in Vlaanderen.' 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud