Vlaamse regering kan Energie- en Klimaatplan (nog) niet afkloppen

Minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) wil graag maandag met een klimaatplan naar de VN-klimaatconferentie in Madrid trekken. ©Photo News

De Vlaamse regering kan voorlopig niet uitpakken met een becijferd Energie- en Klimaatplan. 'Er zijn bijkomende berekeningen nodig', zegt minister-president Jan Jambon.

Bedoeling was om dat plan vrijdagmiddag aan de pers voor te stellen vlak voor minister van Omgeving en Energie Zuhal Demir (N-VA) naar de VN-Klimaatconferentie in Madrid (COP25) zou afreizen.

Maar de geplande persconferentie werd na urenlang wachten afgeblazen.

Volgens Olivier Van Raemdonck, woordvoerder van minister-president Jan Jambon (N-VA), zijn er extra berekeningen nodig. 'We willen zeker zijn over de cijfers. Het heeft geen zin te zeggen dat we met die maatregelen zoveel CO2-reductie zullen bereiken als we daar niet zeker van zijn', klonk het. Waar het schoentje precies knelt, is nog onduidelijk.

Tegen 31 december moet ons land bij de Europese Commissie zijn aangepaste Energie- en Klimaatplan indienen. België moet daarbij duidelijk maken hoe het tegen 2030 de uitstoot van broeikasgassen met 35 procent zal verminderen. Ook Vlaanderen had de ambitie die uitstoot met 35 procent te verminderen.

Dit is puur amateurisme. En onverantwoord.
Björn Rzoska
Fractieleider Groen

Het is afwachten of (en met welke maatregelen) het plan tegemoet zal komen aan die ambitie.

'Dit is puur amateurisme. En onverantwoord'. Zo reageert Groen-fractieleider Björn Rzoska op het feit dat de regering geen akkoord heeft bereikt. 'Na de subsidies voor vervuilende multinationals en het 'planepoolen' van onze klimaatminister is dit een nieuw dieptepunt', aldus PvdA-fractieleider Jos D'Haese. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud