Advertentie

Vlaamse regering keurt nieuw plan voor stadiondossier Brugge goed

De zogenaamde landschappelijke buffer wordt in het nieuwe plan verdubbeld naar 60 meter. ©rv

Nadat het vorige ruimtelijk plan voor een nieuw voetbalstadion aan de Blankenbergse Steenweg in Brugge werd vernietigd, heeft de Vlaamse regering een nieuw plan goedgekeurd. 'In dit dossier is al genoeg tijd verloren.'

Op 6 oktober legde de Raad van State een bom onder het Brugse stadiondossier door de ruimtelijke plannen voor de bouw van een nieuw stadion aan de Blankenbergse Steenweg te vernietigen.

Oorspronkelijk had Club Brugge die site op het oog om een nieuw stadion neer te poten. Maar door de aanslepende procedure veranderden de club en de stad Brugge begin 2020 het geweer van schouder: het nieuwe Club-stadion zou op de huidige Jan Breydelsite komen. De grond aan de Blankenbergse Steenweg zou dan gebruikt worden voor een stadion voor Cercle.

Het arrest van de Raad van State blokkeert die plannen, waardoor beide projecten stilliggen. Omdat de twee ploegen nu het Jan Breydel-stadion delen, kan Club pas doorzetten als er zekerheid is over de vooruitgang van Cercles plannen aan de Blankenbergse Steenweg. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) keurde vrijdag een vernieuwd plan goed, dat tegemoet moet komen aan de kritiek van de Raad van State.

10 procent
parking
De Raad van State had vooral kritiek op de 'bovenmaatse parking'. In de vernieuwde plannen mag maximaal 10 procent van de zone voor het voetbalstadion parkeerterrein worden.

Gelaagde parking

Die viseerde vooral de 'bovenmaatse parking' en het ruimtegebruik in de oorspronkelijke plannen. In het nieuwe plan wordt in een gelaagde parking voorzien en mag maximaal 10 procent van de zone voor het stadion parkeerterrein worden. Ook wordt de landschappelijke buffer verdubbeld naar 60 meter breed en wordt in ruimte voorzien voor ecologie en kleinschalige landschapselementen. De voorziene zone voor bedrijventerrein wordt behouden.

De Vlaamse regering wil vaart maken. 'In dit dossier is al genoeg tijd verloren', zegt Demir. 'Het is tijd dat de Brugse bewoners en voetbalsupporters het stadion krijgen dat ze verdienen.' De regering heeft het nieuwe plan principieel goedgekeurd. Het dossier gaat nu voor advies naar de Raad van State. Die krijgt 30 dagen de tijd. Daarna kan de regering het definitieve plan vastleggen.

Wantrouwen

Dat wil echter niet zeggen dat de bouw van het nieuwe stadion in kannen en kruiken is. Het project stoot op wantrouwen van buurtbewoners. Die vrezen dat een deel van de buurt in de slagschaduw van het nieuwe stadion zal komen staan. Daarnaast zijn bekommernissen over lichtvervuiling, geluidsoverlast en vooral mobiliteit.

Toch reageert Brugs burgemeester Dirk De fauw (CD&V) al opgetogen op de goedkeuring van het nieuwe plan. 'We zijn bijzonder blij dat minister Demir haar schouders heeft gezet onder dit dossier. Al is het nog afwachten op het advies van de Raad van State. Waar we eerst mikten op een stadion voor 40.000 toeschouwers, is er nu ruimte voor een kleiner stadion. Ook wordt de parking gelaagd met maximaal 7.000 parkeerplaatsen.' De burgemeester hoopt het stadiondossier af te ronden in 2021.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud