Vlaamse regering lanceert ARKimedes-bis

De Vlaamse regering heeft vrijdag groen licht gegeven voor de lancering van het tweede ARKimedesfonds. In tegenstelling tot ARKimedes I wordt er dit keer geen geld opgehaald bij het grote publiek om durfkapitaal voor starters en snelgroeiende, innovatieve kmo’s beschikbaar te stellen.

(tijd) - De middelen voor ARKimedes II zullen rechtstreeks uit de Vlaamse begroting komen. De Vlaamse overheid trekt er 100 miljoen euro voor uit. Dat geld gaat naar de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) dat het ter beschikking stelt van erkende kapitaalverstrekkers (ARKIV’s). Voor elke euro die ze van PMV ontvangen moeten ze zelf ook een euro ophalen bij private investeerders. Op die manier komt er 200 miljoen euro durfkapitaal beschikbaar om in opstartende of snelgroeiende bedrijven te stoppen.

Het tweede ARKimedes-fonds haalt bewust geen geld op bij de burgers ‘omdat de kosten van een publieke ophaling vandaag minder aantrekkelijk zijn’, aldus Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V), tevens minister van Economie, en minister van Innovatie Ingrid Lieten (sp.a).

Concrete interesse

Verkennende gesprekken met durfkapitaalfondsen zijn al opgestart. De erkenningsperiode zal begin september worden opengesteld. ‘Een aantal marktpartijen hebben al zeer concrete interesse getoond’, luidt het in regeringskringen.

Het eerste ARKimedesfonds werd in 2005 opgericht. In totaal werd er toen in drie dagen tijd 110 miljoen euro bij het publiek opgehaald met de uitgifte van aandelen en obligaties. De ARKIV’s verhoogden dat bedrag tot 225 miljoen euro. Belastingplichtigen die aandelen kochten kregen toen vier jaar lang een belastingvoordeel van 35 procent op de uitgifteprijs. Algemeen werd aangenomen dat ook voor ARKimedes II publieke middelen zouden worden opgehaald. Maar dat gebeurt dus niet.

Katrien Verstraete

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud