Vlaamse regering op 11 juli lijkt haalbare kaart

Herman De Croo (Open VLD) is sinds de verkiezingen tijdelijk voorzitter van het Vlaams Parlement. ©Photo News

De Vlaamse regeringsvorming zit in een stroomversnelling, waardoor een regering op 11 juli mogelijk is. Jan Peumans (N-VA) wordt woensdag allicht weer even parlementsvoorzitter.

‘Als deze peiling zou uitkomen, kan je in tien dagen tijd een Vlaamse regering vormen.’ Dat zei N-VA-voorzitter Bart De Wever voor de verkiezingen over een peiling waarin N-VA en CD&V samen 68 zetels haalden in het Vlaams Parlement. Ze haalden uiteindelijk 70 zetels, maar toch verliepen de Vlaamse regeringsonderhandelingen tussen de N-VA en CD&V tot nu toe in een slakkentempo.

Beide partijen beschuldigden elkaar ervan op de rem te staan. CD&V vreesde dat de N-VA wachtte op het federale resultaat. Mocht Open VLD federaal nodig zijn, willen de liberalen ook Vlaams nog inbreken. De N-VA vreest dan weer voor een klassieke tripartite op federaal niveau. Zou CD&V in dat geval ook Vlaams alsnog voor een tripartite kiezen?

Dat wantrouwen lijkt nu van de baan. De acht regeringsonderhandelaars van CD&V en N-VA waren het er gisteren over eens dat het snel mag gaan. ‘Het vergaderritme is zeer intens’, zegt een onderhandelaar.

Het exacte budgettaire kader is wel nog niet afgeklopt. De Vlaamse regering moet meer dan 1 miljard euro besparen als ze haar begroting in evenwicht wil houden. Tegelijk bekijken de onderhandelaars of er vanaf 2015 opnieuw geld is om uit te geven. Dat kan via extra besparingen of via begrotingstechnische trucjes. De financiële sherpa’s moeten deze week enkele voorstellen en vragen van de onderhandelaars verder bekijken. Tegelijkertijd moeten de 21 thematische werkgroepen eind deze week hun inhoudelijke nota’s afronden, van onderwijs over mobiliteit tot welzijn.

Vanaf volgende week zullen enkel de acht centrale onderhandelaars nog vergaderen om die nota’s in een regeerakkoord te gieten, tenzij er nog technische vragen zijn. Een regering voor de symbolische datum van 11 juli - de Vlaamse feestdag - is plots weer een haalbare kaart, terwijl er de voorbije dagen vooral gevreesd werd dat het ook Vlaams wel eens langer dan gedacht zou kunnen duren.

Parlementsvoorzitter

Zelfs nu de Vlaamse feestdag een haalbare deadline lijkt, ziet het er naar uit dat Herman De Croo (Open VLD) niet mag aanblijven als tijdelijk voorzitter van het Vlaams Parlement. In het verleden mocht de tijdelijke voorzitter blijven zitten tot de onderhandelende partijen rond 11 juli een nieuwe voorzitter kozen.

Deze keer is daar weinig animo voor. De voorzitter mag traditiegetrouw spreken op de 11 juli-viering in het Brusselse stadhuis en niemand heeft zin in ‘een grote Herman De Croo - show’ op de Vlaamse feestdag. Zeker bij de N-VA is weinig animo voor een belgistische speech op de Vlaamse hoogdag.

Bovendien is de tijdelijke voorzitter, anders dan in het verleden, geen lid van een van de onderhandelende partijen. Kortom: De Croo moet wijken voor 11 juli. Om het zekere voor het onzekere te nemen, wordt oudvoorzitter Jan Peumans (N-VA) woensdag allicht als voorlopig parlementsvoorzitter opnieuw in het zadel gehesen. De consensus over Peumans is groot, maar voor een definitief groen licht zitten de fracties vandaag nog samen. Zijn aanstelling betekent niet automatisch dat hij opnieuw voorzitter wordt. Vriend en vijand loven het voorzitterschap van Peumans, maar traditioneel wordt de parlementsvoorzittervoorzitter niet geleverd door de partij van de minister-president.

Als de nieuwe regering een andere kandidaat naar voren wil schuiven, kan na de zomer op een elegante manier de fakkel doorgeven. Voor elke Septemberverklaring moet de parlementsvoorzitter immers opnieuw verkozen worden.

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud