Vlaamse regering pompt win-winlening op

Vlaams minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). ©BELGA

Om kmo’s van meer cash te voorzien in coronatijd, breidt de Vlaamse regering de bestaande win-winlening uit. Op een win-winaandeel blijft het nog even wachten.

Terwijl de coronacrisis veel bedrijven in geldnood brengt, stond er in België nooit zoveel geld op spaarboekjes als vandaag: 283,7 miljard euro. Al jaren proberen de verschillende overheden met fiscale stimuli - of koterijen - meer particulier geld naar de economie te leiden, maar door corona is er op korte termijn aanzienlijk meer cash nodig.

In Vlaanderen bestaat sinds 2006 de win-winlening, een instrument waarbij je tot 50.000 euro kan lenen aan een bevriende kleine ondernemer, in ruil voor 2,5 procent korting op je personenbelasting. Vorig jaar leenden kmo's 62,5 miljoen euro van vrienden en familieleden. In totaal zijn er op dit moment 19.000 win-winleningen geregistreerd.

De Vlaamse regering trekt nu de grensbedragen op. 'Privépersonen kunnen voortaan een lening van maximaal 75.000 euro verstrekken, in plaats van 50.000. Een bedrijf kan met de win-winlening 300.000 in plaats van 200.000 euro lenen.  De looptijd wordt flexibeler: tussen vijf en tien jaar in plaats van acht. De overheidswaarborg bij een faillissement wordt uitgebreid van 30 naar 40 procent', zegt minister van Economie Hilde Crevits (CD&V). Bij een faillissement kan de uitlener dus 40 procent van zijn geld terugkrijgen via een belastingvermindering.

Waardevermeerdering

De Vlaamse regering denkt ook nog na over een ander instrument: het win-winaandeel. Dat wil zeggen dat particulieren aan dezelfde voorwaarden zouden kunnen intreden in het kapitaal van een kmo, coöperatieve of burgerinitiatief: een fiscaal voordeel van 2,5 procent per jaar voor vijf jaar op een inleg van maximaal 75.000 euro. Het belangrijkste verschil is dat je geen maandelijkse inkomsten geniet, maar daartegenover staat dat je profiteert van de mogelijke waardevermeerdering van een bedrijf. 

De ministerraad bereikte vrijdagmiddag echter nog geen akkoord over het nieuwe fiscale instrument. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud