Vlaamse regering vreest dat PFOS Oosterweelwerf lamlegt

De Oosterweelwerf in Kruibeke. ©BELGA

Doet de afvalstoffenmaatschappij OVAM haar werk om burgers te beschermen tegen vervuiling? De Vlaamse regering vreest dat de twijfel over die vraag de Oosterweelwerf kan stilleggen.

In de ongemakkelijke discussie over de PFOS-vervuiling in Antwerpen heeft de Vlaamse regering zich op de ministerraad vrijdag over een nieuwe netelige kwestie gebogen. Wat als straks de werken aan de Oosterweelverbinding worden stilgelegd?

De nervositeit heeft alles te maken met de rol van de Vlaamse afvalstoffenmaatschappij OVAM, die jarenlang de vervuiling met de niet-afbreekbare stof PFOS heeft gemonitord. Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) stelde deze week de geloofwaardigheid van OVAM ter discussie door een parlementaire onderzoekscommissie naar de PFOS-vervuiling te vragen.

Ook het Agentschap Zorg en Gezondheid wijst naar OVAM, omdat het geen melding van de vervuiling zou hebben gekregen. Om die reden kon het agentschap ook niet overgaan tot het afnemen van bloedstalen, luidt de redenering. Maandag komt de top van OVAM zich verantwoorden bij de Vlaamse regering.

Ondertussen worden voor de Oosterweelwerken nog altijd nieuwe vergunningen afgeleverd op basis van de OVAM-expertise. 'De grondwerken gebeuren onder supervisie van OVAM. Als men zegt dat OVAM te weinig transparant is, dan is het risico misschien groter dan we dachten', zegt een minister.

De grondwerken gebeuren onder supervisie van OVAM. Als men zegt dat OVAM te weinig transparant is, dan is het risico misschien groter dan we dachten
Lid Vlaamse regering

Ook vanuit de milieubeweging groeit de druk. Bond Beter Leefmilieu en Greenpeace stuurden vrijdag een persbericht uit waarin ze vragen de ‘voorwaarden van de milieuvergunning bij te stellen op basis van de nieuwe gezondheidsnormen’.

Woensdag beslist het Vlaams Parlement of het een parlementaire onderzoekscommissie opricht om de vervuiling - en het milieubeleid van de Vlaamse regering - in Antwerpen uit te spitten. Ook dat onderzoek dreigt almaar grotere proporties aan te nemen.

Vergunningen

Zo vraagt Groen-parlementslid Mieke Schauvliege uit te zoeken waarom de Vlaamse regering vergunningen geeft aan 20 bedrijven om niet-afbreekbare PFAS-stoffen in de Schelde te lozen. Dat zoiets gebeurt, blijkt uit het antwoord van Demir op een parlementaire vraag van Schauvliege, die de PFOS-vervuiling herhaaldelijk onder de aandacht bracht in het parlement. Het gaat om zware industriële bedrijven, zoals BASF, Bayer, DEME, ExxonMobil, Ineos, Total en Umicore.

20
bedrijven die PFAS lozen
20 bedrijven blijken een vergunning te hebben om niet-afbreekbare PFAS-stoffen in de Schelde te lozen.

Demir zegt in haar antwoord ook dat op sommige meetpunten in de Schelde de milieukwaliteitsnormen worden overschreden. 'Bij vissen trof de Vlaamse overheid in 2016 zes keer meer PFOS aan dan werd toegestaan', zegt Schauvliege. Het parlementslid vindt dat de uitleg van Demir duidelijk maakt dat de Vlaamse regering te laks omspringt met haar milieubeleid. 'Als er te veel giftige stoffen in het water terechtkomen, moeten de vergunningen worden herbekeken.'

De vervuiling veroorzaakte spanningen in de Vlaamse regering, omdat Demir in het parlement woensdag opriep tot een parlementaire onderzoekscommissie. Vooral CD&V, dat van 2004 tot 2019 de bevoegde minister leverde, reageerde geërgerd.

Vlaams viceminister-president Hilde Crevits (CD&V) merkte vrijdagochtend op dat Demir de voorbije twee jaar op geen enkele ministerraad het dossier heeft 'geproblematiseerd' en dat ze de onderzoekscommissie heeft gevraagd zonder overleg met de rest van de regering.

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud