Advertentie
Advertentie
netto

Vlaamse regering wil eigenaars van warmtepompen met zonnepanelen extra premie geven

© Frank Toussaint

De Vlaamse regering heeft een akkoord over een retroactieve investeringspremie voor warmtepompen van 1.163 euro. Dat meldt minister van Energie Zuhal Demir (N-VA) vrijdag. De Raad van State moet wel nog een advies verlenen.

Na een arrest van het Grondwettelijk Hof kunnen eigenaars van zonnepanelen met een digitale meter niet langer van een virtueel terugdraaiende teller genieten. Omdat dat voor veel gezinnen een streep door de rekening was, besloot de Vlaamse regering hen een retroactieve investeringspremie toe te kennen. De goedkeuringsprocedure is bijna rond.

Maar een groep eigenaars die zonnepanelen met een warmtepomp combineren, liet weten dat die regeling voor hen niet volstaat. Ze klagen aan dat een warmtepomp een grote investering is en dat ze vaak meer zonnepanelen geplaatst hebben dan gezinnen zonder warmtepomp, waardoor ze de afschaffing van de terugdraaiende teller harder voelen.

Advertentie

De regering wil hen tegemoetkomen met een eenmalige retroactieve investeringspremie van 1.163 euro. Zo'n 31.000 eigenaars die voor 31 december een warmtepomp installeerden, komen in aanmerking. Daarnaast komen ook 530 eigenaars van een systeem met warmtekrachtkoppeling of van een kleine windturbine in aanmerking voor extra steun.

Energiefactuur stijgt niet

Demir benadrukt dat de maatregel, die 37,2 miljoen euro kost, gefinancierd wordt via de begroting. De kostprijs ervan wordt niet doorgerekend in de energiefactuur. Het ontwerp moet nu advies krijgen van de VREG, de Gegevensbeschermingsautoriteit, de Vlaamse Toezichtcommissie voor de verwerking van persoonsgegevens en de Raad van State.

Het zal nog minstens tot het najaar duren voor de premie kan worden aangevraagd. Eigenaars die nog een analoge meter hebben, moeten hun premie binnen zes maanden na de plaatsing van de digitale meter en uiterlijk op 31 december 2025 aanvragen.

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie
Gesponsorde inhoud
Tijd Connect
Tijd Connect biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.
Partnercontent
Partner Content biedt organisaties toegang tot het netwerk van De Tijd. De partners zijn verantwoordelijk voor de inhoud.