Vlaamse schuld stijgt tot 20 miljard

Vlaams minister van Begroting Annemie Turtelboom (Open VLD) gaf vorige week toelichting bij de begrotingscontrole in het Vlaams Parlement. ©Photo News

De schuld van de Vlaamse overheid stijgt eind dit jaar tot 20 miljard euro. Dat blijkt uit het rapport van het Rekenhof over de Vlaamse begrotingscontrole.

De Vlaamse schuld loopt eind 2015 op tot 20 miljard euro, zegt de begrotingswaakhond in haar rapport over de begrotingscontrole van 2015. Dat bedrag is bovendien nog niet helemaal volledig, want er ontbreken nog enkele cijfers.

Eind 2014 ging het nog om 18,8 miljard euro. Dat is meer dan het cijfer van 18,1 miljard euro dat Vlaams minister van Begroting en Financiën Annemie Turtelboom (Open VLD) eerder in het Vlaams Parlement naar voren schoof, mede omdat het tekort voor 2014 in de Vlaamse schuld is opgenomen. 

De stijgende schulden hebben vooral te maken met de strenge Europese begrotingsregels. Europa verplicht Vlaanderen een reeks 'onzichtbare' schulden uit het verleden in de Vlaamse schuld op te nemen. Zo moeten de schulden van de sociale huisvestingssector (VMSW, VWF...) en ook die van de welzijnssector (VIPA) mee worden opgenomen in de Vlaamse schuld.

Het Rekenhof wijst er op dat de Vlaamse regering haar eerdere doelstellingen heeft laten varen om de geconsolideerde Vlaamse schuld tegen 2020 volledig af te bouwen. Het Vlaams regeerakkoord ambieert enkel nog een 'beheersing' van de schuld. 

De begrotingswaakhond roept de Vlaamse regering op om die algemene doelstelling concreter in te vullen en het beleid daarop af te stemmen.

Begrotingscontrole

De Vlaamse regering besliste net voor de paasvakantie om de begroting voor 2015 voor 550 miljoen euro in het rood te laten gaan. Het Rekenhof heeft weinig fundamentele kritiek op de beslissingen in het kader van die begrotingscontrole. De begrotingswaakhond beperkt zich grotendeels tot formele opmerkingen. 

 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud