Advertentie

Vlaamse speeltijd is voorbij

Aftredend Vlaams minister-president Kris Peeters (CD&V) hoedt zich voor straffe uitspraken nu de rangen weer gesloten zijn. COBS/BELGA ©JASPER JACOBS/BELGA

Op de vooravond van 11 juli is de kleine crisette in de Vlaamse regeringsonderhandelingen bezworen. Zowel CD&V als de N-VA wil vaart maken met de Vlaamse formatie.

De Vlaamse regeringsonderhandelaars van de N-VA en CD&V sluiten opnieuw de rangen. De voorbije dagen kwamen steeds meer ergernissen over elkaar bovendrijven. Het spinnewiel van beide partijen draaide op volle toeren, met speculaties over een mislukking tot gevolg.

Vooral over de afschaffing van de provincies werd heen en weer geschoten. ‘Dat is door de N-VA op tafel gelegd. Maar het afschaffen van de provincies gaat geen grote budgettaire meeropbrengsten leveren. Dat is vooral een kwestie van organisatie’, zei coformateur Kris Peeters (CD&V) voor de VRT-camera’s. Die uitspraak ergerde de N-VA, want uit een studie van de administratie blijkt wel degelijk dat op de tussenstructuren bespaard kan worden.

De afschaffing van de provincies raakt vooral aan de machtspositie van CD&V. Hetzelfde geldt voor de inperking van de rol van het middenveld en het afschaffen van de onderwijskoepels. Dat laatste wordt in christendemocratische kringen een ‘symbolische scalpel’ genoemd.

Ergernissen alom dus, maar aan de vooravond van de Vlaamse feestdag zijn de plooien gladgestreken. Gisteren doken de partijen opnieuw onder de waterlijn om voort te onderhandelen, onder andere over de begroting en over Welzijn. Ondanks de ergernissen van de afgelopen dagen gaan de inhoudelijke gesprekken stap voor stap vooruit. Over het merendeel van de teksten gaan beide partijen zo goed als akkoord, maar er zijn nog twee grote obstakels voor de finish. Het eerste is de woonbonus. Die fiscale aftrek voor hypothecaire leningen komt naar Vlaanderen en is de komende jaren een zware kostenpost. De onderhandelaars wachten nog op verdere simulaties van de administratie voor ze daarover de knoop doorhakken.

Die beslissing heeft een grote impact op de begroting, meteen het tweede grote obstakel. Vlaanderen moet op zoek gaan naar 1,4 miljard euro. De onderhandelaars spelen al een tijd met het idee de begroting volgend jaar even in het rood te laten gaan om daarna weer aan te knopen met een sluitende begroting.

Ook de uiteindelijke besparingskeuzes zijn nog niet afgeklopt. Vanaf zaterdag wordt opnieuw in een hoog tempo over de begroting vergaderd. ‘Het vertrouwen is groot’, zegt een onderhandelaar. ‘De speculaties over spanningen tussen Kris Peeters en Geert Bourgeois (N-VA) kloppen totaal niet. De wil om te landen is er bij beide partijen. In theorie zou dat volgende week moeten lukken.’

Bij CD&V is in een opvolgingsvergadering over de Vlaamse formatie nog eens expliciet de wil uitgedrukt om vaart te maken met de Vlaamse onderhandelingen. CD&V hoopt dat er federaal meer duidelijkheid komt zodra alle regionale regeringen gevormd zijn.

Nu de rangen opnieuw zijn gesloten, hoedt Peeters zich voor al te straffe uitspraken. Hij bleef in zijn traditionele speech aan de vooravond van 11 juli weg van de politieke actualiteit. Peeters loofde in zijn toespraak de ‘vrijheid waar in het verleden voor gevochten is’ en de Vlaamse autonomie.

De aftredende Vlaamse minister-president verwees naar de extra bevoegdheden die Vlaanderen dankzij de zesde staatshervorming kreeg. ‘We hebben nieuwe troeven in handen voor een sterker Vlaanderen’, zei hij. ‘De komende jaren vormen een scharniermoment. Ze zullen beslissen welke plaats Vlaanderen inneemt in Europa en de wereld. Op dit kruispunt in de geschiedenis moet de volgende Vlaamse regering duidelijke keuzes maken. Keuzes die we komende dagen en weken zullen maken.’

Lees verder

Advertentie
Advertentie
Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud

Gesponsorde inhoud