netto

Vlaamse stroomfactuur verdubbeld in tien jaar

©REUTERS

Tegenover 2007 is de gemiddelde stroomfactuur van een Vlaams gezin met 561,91 euro de hoogte ingegaan. Voor bedrijven stegen de kosten minder hard.

Dat heeft de federale energiewaakhond CREG berekend. Dat de Vlaamse stroomfactuur voor het gemiddelde huishouden de voorbije tien jaar met 112 procent is gestegen, is vooral te wijten aan de hogere energieprijzen en de fors opgelopen distributienettarieven. 

Tussen begin 2007 - het eerste jaar waarin de Belgische energiemarkt volledig geliberaliseerd werd - en eind 2016 ging de energieprijs in Vlaanderen met 30 procent de hoogte in. Opvallend, want in Wallonië en Brussel daalden de energieprijzen met iets meer dan 5 procent. Volgens de CREG is dat verschil te wijten aan het feit dat Vlaanderen vorig jaar besloot de gratis kilowattuur af te schaffen. Tot dan had een gezin in Vlaanderen recht op 100 kilowattuur gratis elektriciteit, aangevuld met 100 kilowattuur per gezinslid. Voor een gezin van vier personen ging het al snel om een korting van 95 euro.

Tommelein wil megafusie in energiesector

De Vlaamse minister van Energie Bart Tommelein stelt voor het beheer van het distributienet onder te brengen in een Vlaamse werkmaatschappij. Daarbij moeten Eandis en Infrax fuseren, waardoor volgens Tommelein de stroomfactuur daalt. Maar volgens Thierry Van Craenendonck van de energieregulator VREG is de impact van de fusie op de factuur beperkt tot 'de grootteorde van 1 procent', zei hij op Radio 1. Bovendien pleit Tommelein voor een gedeeltelijke beursgang om de burger meer inspraak te geven. De lokale intercommunales kunnen blijven maar moeten inkrimpen. 

Door onder meer de hogere kosten voor openbare diensten, de invoering van meerjarentarieven en de Vlaamse vennootschapsbelastingen op de netwerkactiviteiten van distributienetbeheerders kenden de distributienettarieven de voorbije tien jaar eveneens een forse toename in Vlaanderen: +152,7 procent. Hogere openbare heffingen en dito energiebelastingen en btw joegen de elektriciteitsfactuur voor de Vlaamse gezinnen nog meer de hoogte in. 

Vlaanderen zwaarder getroffen

Omdat al die verschillende tarieven de voorbije jaren minder hard zijn gestegen in de andere landsdelen, zijn de Waalse en Brusselse elektriciteitsfactuur de afgelopen tien jaar trager opgelopen dan in Vlaanderen. In Walllonië nam de energierekening tussen 2007 en 2016 toe met 40,1 procent, in Brussel was dat 20,6 procent

Toch nog een troost voor de Vlaamse huishoudens: de aardgasfactuur is de afgelopen tien jaar gemiddeld wel met 5,1 procent goedkoper geworden.

Minder forse klim voor bedrijven

Ook bedrijven zagen hun stroomfactuur oplopen, geeft de CREG nog mee in zijn rapport. Ondernemingen die zijn aangesloten op het middenspanningsnet - denk aan bedrijven die met warmte- en koelinstallaties of zware motoren werken - zagen hun elektriciteitskosten de afgelopen tien jaar met 13,9 procent stijgen. 

13,9%
Vlaamse bedrijven zagen hun stroomfactuur tussen 2007 en 2016 met 13,9 procent aandikken.

Dat is minder dan in Wallonië, waar bedrijven 16,3 procent meer moesten betalen. Maar in Brussel daalde de elektriciteitsfactuur voor ondernemingen met net geen 8 procent.

In tegenstelling tot de Vlaamse gezinnen zagen bedrijven de energieprijzen dalen. Maar ook zij werdengeconfronteerd met flink hogere distriubutienet- en transmissienettarieven en zwaardere openbare heffingen.  De aardgasfactuur voor Vlaamse bedrijven daalde in dezelfde periode met 15 procent. 

Lees verder

Advertentie
Advertentie

Gesponsorde inhoud